Entreprenörer gör som de bör

Politik2017-07-24 16:53
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

“Det som entreprenören åstadkommer är samhällsviktigt, men man behöver inte vara någon övermänniska för att axla rollen”, skrev Petter Bergner i Östersunds-Posten(6/7). Han är något på spåren: företagare är inga supermänniskor, varken i Sverige eller någon annanstans.

Den som läst Dagens Nyheters artikel (7/7) om Silicon Valley-entreprenörernas till synes paradoxala beteende bör ha det i åtanke. Eric Schmidt, direktör för Googles moderbolag Alphabet, och elbilsmagnaten Elon Musk har i hårda ordalag kritiserat Trump för hans klimat- och invandringspolitik. De har även donerat maxbeloppettill republikanernas nationella senatskommitté inför 2018 års kongressval, samma parti som Trump företräder.

Företagskulturen i Silicon Valley målas ofta upp som utmärkande för sin progressivitet. Varför vill ledningen för dessa företag stödja en president och ett politiskt parti vars värderingar de inte delar?

Därför att det är ekonomiskt gynnsamt. Till exempel är nog Elon Musk mycket mån om de skatteavdragsom gynnar hans affärsverksamhet: den som köper hans Tesla-bil kan få ett skatteavdrag på motsvarande drygt 60 000 kronor. Och det till synes progressiva Googles stöd till republikanerna kan förstås genom samma filter. Google, och många tech-företag med dem, skulle gynnas av en långtgående skattereform, något de nu hoppas på när både presidentämbete och kongress är republikanskt. Mot den bakgrunden är det lite enklare att förstå varför många Silicon Valley-företag anstränger sig för att vara på god fot med både president och kongress, särskilt som denna president visat sig vara ovanligt ombytlig.

Samtidigt är det en självklarhet att Musks kritik mot Trumps klimatpolitik är hård. Försäljningen av Musks futuristiska och miljövänliga bilar försvåras om presidenten inte känns vid den mänskliga faktorns betydelse för klimatförändringarna. Och Google kritiserar Trumps invandringspolitikför att främja företagsamheten: 67 procent av de som är anställda inom tech i Silicon Valley-området är födda utomlands, en betydligt högre andel än bland områdets befolkning i stort (38 procent). Med reformer som Trumps inreseförbud minskas företagens rekryteringspool drastiskt och innovationen går trögare.

Vissa vill kanske döma ut Silicon Valley-företagens beteenden som cyniska. Men faktum är att de beter sig precis så som de bör: Genom de medel som finns att tillgå försöker de producera och sprida sina produkter, vilka ofta kommer hela mänskligheten till gagn.

Men entreprenörer är inga supermänniskor, och om verktygen som finns till hands är godtyckliga skatteavdrag och gräddfiler kommer de att utnyttja även dessa – trots att sådana sätter marknadskrafterna ur spel och till slut bromsar samhällsutvecklingen. Därför är det viktigt att de medel som finns tillgängliga är tydliga, enhetliga och desamma för samtliga företag, i såväl Sverige som Silicon Valley.