Redan de gamla romarna …
Det var den romerske författaren, filosofen och politikern Seneca den yngre konstaterade någon gång i vår egen tideräknings begynnelse att ”fylla är inget annat än frivilligt vanvett.”
Det var en på många sätt klok och redig karl. När han kritiserade skolväsendet i Rom gjorde han det med orden: ”Vi lär ej för livet, utan för skolan”. Det har gått 2 000 år, orden är inte desamma, men det är en andemening som fortfarande dyker upp i den svenska skoldebatten.
Seneca hade nog gillat idén med folkhälsokampanjen Sober October. En ”vit” månad som ska få oss att stanna upp och reflektera över vårt förhållande till alkoholen. På lördag startar en ny omgång, den femte i ordningen sedan starten i Skellefteå 2012.
Det finns många som borde göra just det, stanna upp, reflektera över livet i stort och smått, ta en paus från rutinerna, från allt springande i ekorrhjulet. Men det handlar inte bara om alkoholen, det handlar om rökningen, motionen och hur vi äter. Göra annorlunda för att må lite bättre.
Samhället har blivit alltmer individualistiskt. Många lever efter devisen: Ingen myndighet ska komma och berätta för mig vad jag ska göra och inte göra. Bland annat har staten och Systembolaget har presenterat ”nykterhetskampanjer” i både parti och minut. Det har väl gått sisådär.
För fortfarande är över 320 000 människor i Sverige beroende av alkohol och ytterligare 700 000 dricker så mycket att de riskerar att bli beroende eller att skada sig själv och/eller andra. Samhällets kostnader för de skador som alkoholen orsakar beräknas till 45 miljarder kronor per år.
Det är skrämmande siffror.
Tänk vad mycket samhällsnytta som hade kunnat göras för 45 miljarder.
Men alkoholskatten, säger kanske vän av ordning. Så sant, men punktskatten på alkohol drar ”bara” in 13,8 miljarder kronor till statskassan (Ekonomifakta). Det finns med andra ord fortfarande många sköna miljarder att göra gott för.
Ingen myndighet ska komma och berätta för mig vad jag ska göra och inte göra.
Det tycker faktiskt inte jag heller. Det finns alltför många pekpinnar i dagens samhälle. Se där, lite liberala tankar mitt i alkoholdebatten.
Däremot är det självklart att med större personlig frihet följer också ett större personligt ansvar för alla ens göranden och låtanden.
Det som är så bra med Sober October är avsaknaden av pekpinnar och av moraliserande budskap. Det handlar bara om dig och dina alkoholvanor, ingenting annat. Antingen vill du reflektera över ditt förhållande till alkoholen, eller så vill du det inte.
Förmodligen har kampanjen också bidragit till att allt fler börjat ifrågasätta den rådande alkoholnormen. Veckan behöver inte av ohejdad vana bestå av en kväll på krogen med kompisarna, några öl framför fotbollen på tv och helgmiddag med vin till maten.
Det är det som Sober October handlar om, att tänka till, fundera över var, när, varför och hur vi dricker.
För övrigt noteras att Seneca den yngres hälsa var vacklande genom hela livet.