E-röstning borde röstas ner

I Norrtälje kommun fick människor förtidsrösta på McDonald's-restauranger vid valet 2010.

Foto: Foto: Sakine Madon

Politik2013-04-18 08:22
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Vallagsskommittén har presenterat sitt slutbetänkande ”E-röstning och andra valfrågor” (SOU 2013:24), och vill bland annat att vi utreder möjligheten att e-rösta. Så snart som valet 2018 kan det bli verklighet.

Jag tillhör den skara väljare som aldrig skulle strunta i att rösta; mina föräldrar påminner mig gärna om att vi flydde till en demokrati och att det är en plikt att delta i val. Valdagen är närmast högtidlig, då man helst ska gå finklädd till sin vallokal. Vi som ser det på det sättet utmanas nu av dem som vill införa olika moderniseringar.

Bengt-Åke Nilsson, som har lett vallagskommittén, sa i går till Ekot att nätröstning är ett led i en allmän samhällsutveckling, ett sätt att underlätta deltagande. Norge ses som ett föregångsland.

Med risk för att låta som en pessimist undrar jag genast: hur skydda valhemligheten eller köp och försäljning av röster? Svaren är inte givna. Många europeiska länder har testat e-röstning, en del av dessa har på grund av svårigheten att kontrollera upphört med försöken. Dit hör Finland. Andra länder försöker hitta lösningar för att ha kvar möjligheten att rösta via nätet.

Ett införande av e-röstning i Sverige kommer att behöva grönt ljus från såväl regering som riksdag. I dagsläget är Miljöpartiet det enda parti som har reserverat sig i vallagskommittén. Även Piratpartiet är emot, och varnar för att valhemligheten kan komma att sättas ur spel. ”Det går inte att garantera att ett e-röstningssystem inte hackas”, säger Piratpartiets Anna Troberg. IT-kunniga debattörer är märkbart ofta skeptiska till e-röstning.

Bengt-Åke Nilsson och vallagskommittén har en viktig poäng i att det finns fördelar med nätröstning; det drar ner kostnader och kan underlätta för personer med funktionsnedsättningar eller för medborgare som befinner sig utomlands. Men det väger inte upp riskerna. Att få upp valdeltagandet är bra, men inte till vilket pris som helst.

I Norrtälje kommun fick människor förtidsrösta på McDonald's-restauranger vid valet 2010. Politikerna i Botkyrka kommun gick i samma tankar men drog tillbaks kommunens beslut innan det blev verklighet. Tanken bakom idén var att nå förstagångsväljarna. Ett gott syfte, men jag kan inte låta bli att se ungdomar, med flottiga fingrar efter burgare och pommes frites, göra det till ”en rolig grej” att rösta. Och nu kanske de får möjlighet att klickrösta framför datorn, ”gilla” som man kan på Facebook.

Vårt valsystem är långt ifrån perfekt, men det har sina fördelar att ensam få gå in bakom en skärm, lägga valsedeln i kuvertet och legitimera sig.

undefined