Det våras för flyget i Skellefteå

Krabi-provinsen i Thailand snart inom nära räckhåll för boende i Västerbotten och Norrbotten via Skellefteå Airport.

Krabi-provinsen i Thailand snart inom nära räckhåll för boende i Västerbotten och Norrbotten via Skellefteå Airport.

Foto: Sakchai Lalit

Politik2018-06-22 07:00
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.
undefined
Krabi-provinsen i Thailand snart inom nära räckhåll för boende i Västerbotten och Norrbotten via Skellefteå Airport.

Ibland vet man inte vad man har förrän man har förlorat det. Som med flygtrafiken till och från glesbygden i Västerbotten och Norrbotten efter Nextjets konkurs. För de som bor och verkar i denna del av riket har nödvändigheten av bra flygtransporter givetvis varit en konstant självklarhet.

Men för de flygkritiker som alldeles för lättvindigt viftat bort flygets betydelse för kommers, turism, det offentliga och enskildas privatliv torde det bli allt svårare att ignorera att flyget för stora delar av Sverige är oersättligt. Dessutom: I brist på fungerande flygtrafik står flygkritikerna utan trovärdiga alternativ att erbjuda glesbygden, likt kejsaren utan boardingkort.

Det är inte bara de boende som ser nyttan:

- Det har varit helt fantastiskt. Jag är löpare och att springa i Arvidsjaur klockan ett på natten i fullt dagsljus var en upplevelse utöver det vanliga, sade en holländsk turist till Norrans Affärsliv tidigare i veckan efter att de första turisterna åkte hem från Skellefteå Airport till Rotterdam på den tillfälliga sommarchartern.

Naturturismen har lockat. Bortsett från de kommersiella vinster som det nordliga landskapet vunnit på resenärerna från Europas västkust, är det mänskliga erfarenheter och minnen som hade varit betydligt mer avlägsna och få förunnat om inte flyget möjliggjort besöken.

Därmed är det aningen motsägelsefullt att för närvarande är lättare att ta sig från Rotterdam till Skellefteå än från, säg, Arvidsjaur till Stockholm. För det var inte bara flyget till Holland som började tidigare i veckan – så gjorde även flygtransfern från Arvidsjaur till Skellefteå Airport. Även Arjeplog och Sorsele ansluts till trafiken via Skellefteå medan flygtrafiken i Arvidsjaur och Gällivare ligger nere. Mellan Arjeplog och Skellefteå är det 22 mil. Den första juli, då ett nytt flygbolag ska börja trafikera Nextjets tidigare rutt, kan inte komma fort nog.

Den rödgröna regeringens flygpolitik har under den gångna mandatperioden varit mycket, mycket motsägelsefull. Flygskatten, exempelvis, har med all rätta kritiserats för att det beskattar resandet och inte det miljöskadliga bränslet. Samtidigt har statsminister Stefan Löfven (S) gång på gång deklarerat att Arlanda ska bli Nordens flygnav tillika största flygplats. Det går inte ihop med den flygfientlighet som ligger till grund för att Socialdemokraternas regeringspartner Miljöpartiet lyckats driva igenom en verkningslös flygskatt.

Att flyget behövs i allt större utsträckning är tydligt: Förra året ökade passagerarantalet på Skellefteå Airport med hela 50 procent. Under 2017 var flygplatsen Europas tredje snabbast växande flygplats. Flygplatsen tror på nytt passagerarrekord i slutet av året. Det återspeglas i den aviserade kapacitetsutbyggnaden av rullbanan och terminalen. Den största andelen står chartertrafiken för.

Direktflyg till Rhodos, Kreta, Gran Canaria, Mallorca och Innsbruck gör att världen öppnar upp för de boende i Västerbotten. Direktanslutningar är också mindre miljöskadligt och minskar resande till och via Arlanda.

Rättelse: I en tidigare version skrevs det att TUI:s planerade direktflyg till Thailand kommer att lyfta från Skellefteå Airport i januari. På grund av försenade miljötillstånd för utbyggnad av rullbanan har dessa flygningar ställts in. TUI har dock aviserat att de är intresserade av att genomföra flygningarna när den nya banan står färdig.

Semesterresor till solen är inte något som ska vara förbehållet boende i storstadsregioner.

Csaba Bene Perlenberg