Att påstå att Socialdemokraterna inte gör någonting för norra Sverige hade varit att fara med osanning.
Nya infrastrukturmiljarder öppnar för förverkligandet av Norrbotniabanan, nya infrastrukturmiljoner för en bredbandssatsning i glesbygd, fastighetsskatten för vattenkraft sänks i fyra steg från 2017 och starka röster har höjts för att placera den nya jämställdhetsmyndigheten någonstans i Västerbotten.
Varför inte placera den i Skellefteå?
Att samma parti inom andra områden, om förslagen blir verklighet, skulle komma att utgöra ett hot mot norra Sveriges väl och ve med förtäckta skatter på avstånd – drivmedelsskatter, vägslitageavgifter och flygskatter – är en helt annan sak.
Sådant talas det tyst om en dag som denna när Isak From, socialdemokratisk riksdagsledamot från Norsjö, tagit sig till Skellefteå och Folkets hus (var annars) för att presentera valda delar av den nådiga luntan. Den här gången var luntan ovanligt nådig mot norra delarna av Sverige.
Mest positivt för det Sverige som befinner sig på nordligare breddgrader än Umeå är alla miljarder till infrastruktur. Pengar som förhoppningsvis innebär att Norrbotniabanan byggs, att det hela inte stannar vid fagra ord och ett stickspår till kraftvärmeverket i Dåvamyran.
I månadsskiftet oktober–november ska det avgöras. Då ska infrastrukturpropositionen antas eller förkastas av riksdagen.
Socialdemokraterna vill bygga, det vill även Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Men det räcker inte. Det blir därför att hoppas på att Centerpartiet lever upp till sitt eget stämmobeslut, att verka för Norrbotniabanan. Ska partiet stå emot påtryckningarna från övriga partier i Alliansen och sälla sig till ja-sägarnas skara? Om inte …
Isak From hoppades på en bred, blocköverskridande uppgörelse kring infrastrukturpolitiken. Det är bara att hoppas att han inte hoppas förgäves. För Norrbotniabanan är et viktigaste infrastrukturprojektet i norr sedan Norra stambanan byggdes för betydligt mer än 100 år sedan.
Skellefteås kommunalråd Lorents Burman var också nöjd. De tio välfärdsmiljarder som Skellefteå får vara med och dela på innebär att ”satsningen på vård, skola och omsorg kan fortsätta”, för att använda sig av Burmans egna ord. För många andra kommuner kommer pengarna snarare att användas till att stoppa uppsägningar.
Positivt är också att fastighetsskatten för vattenkraft, som den borgerliga regeringen införde, successivt ska tas bort. För Skellefteå Krafts del innebär det en årlig kassaförstärkning med ungefär 110 miljoner kronor. Pengar som förhoppningsvis används till kloka investeringar i bygden.
I övrigt kändes budgetdagens tongångar igen. Det har aldrig gått så bra för Sverige som nu, och det kommer aldrig att gå så bra för Sverige även i fortsättningen om bara vi får bestämma.
Att det lånas pengar till investeringar talades det tyst om, att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020 var det ingen som nämnde, nu talas det i stället om att en större andel har jobb och egen försörjning i Sverige än vad som någonsin uppmätts i något annat EU-land.
Så oavsett om finansministern heter Anders Borg (M) eller Magdalena Andersson (S) väntar alltid, så här i budgettider, Eldorados guld och gröna skogar runt husknuten.
Västerbotten har både guldet och de gröna skogarna. Nu behövs bara en ordentlig järnväg som kan föra rikedomarna söderut. Norrbotniabanan hade varit den bästa hjälp till självhjälp som denna landsända kan få.