Det finns hopp för Skellefteå

Ledare. Samhällen som inte lockar kvinnor växer inte.

Foto: Foto: Sakine Madon

Politik2015-05-13 06:47
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Den lokala tillväxten stod i foku snär Medlefors folkhögskola tillsammans med Norran arrangerade två seminarier i måndags: Hur får man fart på tillväxten? 80 000 invånare om 15 år, men hur når vi dit?

Inbjudna talare var Anders Sundström, ordförande i bland annat Swedbank och tidigare S–minister, samt Lars Westin som är professor i regionalvetenskap vid Umeå universitet.

De båda var överens om en sak, och det är att samhällen som vill växa måste utgå från vad människor vill. ”Det måste vara kul att bo här”, som Westin uttryckte det.

När Umeå satsade på humankapital, på utbildning och kultur, lyckades man få fler att trivas. Och det samhälle som har verkat vara ”på gång”, där det har hänt saker, har haft det lättare att få statliga investeringar.

Nog behövs Norrbotniabanan, fler arbetstillfällen och bostäder, men man måste också satsa på att få människor att må bra och tycka om att vara här. Konkurrensen från andra städer är hård, särskilt om ungdomarna.

Men urbanisering behöver inte vara ett hot, enligt professorn från Umeå. Starkare städer står inte i motsats till landsbygd, tvärtom behövs staden också för landsbygden. Vill man satsa på landsbygden måste man satsa på städer. ”Gör upp med antistadskulturen”, var Westins råd.

Städer skapar förmögenheter av tillgångar, och leder till en hållbar regional utveckling. Ökade inkomster i ett samhälle ger inflyttning, mångfald och fler företag – som i sin tur även gynnar glesbygden. Det är inget nollsummespel.

Näringslivet har länge behövt ställas om. En ytterligare aspekt som togs upp är hur viktigt det är att attrahera kvinnor. Samhällen som inte lockar dem växer helt enkelt inte. Vi behöver ta reda på vad som får många kvinnor att flytta, och vad som skulle kunna få ungdomarna att trivas.

Man ska dock inte förvänta sig att alla lösningar kommer att serveras på ett silverfat ovanifrån, det vill säga staten och de ledande lokalpolitikerna.

Som Anders Sundström påpekade: som medborgare har vi i dag väldigt mycket makt. Förr kunde prästen, läkaren eller politikern berätta vad som gäller – i dag har vi alla tillgång till gratis information tack vare digitaliseringen. Och med makt kommer ansvar – även på oss som medborgare. Gör vi inget, händer inget.

Men visst finns det hopp: Skellefteå är en av landets rikaste kommuner, dessutom med ett starkt föreningsliv. Samhällen som lyssnar på människor har alla möjligheter att locka dem.

undefined
undefined