Hur mycket är ett liv värt?
Går det överhuvudtaget att mäta ett människoliv i pengar?
Hur mycket är en läkares/sköterskas arbetsinsats värd en varm och solig dag i juli när sandstränderna lockar?
Sommaren närmar sig och med den startar de årliga spekulationerna om ett nytt bottenrekord.
Nej, det handlar inte i antalet soltimmar i Skellefteå, Visby, eller någon annanstans, utan om situationen på landets sjukhus och vårdcentraler. Redan nu står det klart att hälsocentralen i Bureå stänger i sommar, patienterna hänvisas till Skelleftehamn, som bemannas av stafettläkare.
För en tid sedan larmade Morö backe hälsocentral i Skellefteå om en läkarlös sommar.
Västerbotten är långtifrån ensamt om bemanningsproblemen. Bristen på sjuksköterskor verkar bli än större i år, jämfört med förra sommaren, enligt en sammanställning gjord av Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). 19 av 20 landsting räknar med sommarbrist på sköterskor.
Sjukvården är inne i en både ond och farlig cirkel. Personalbristen gör att planerade behandlingar får ställas in, patienterna skickas kors och tvärs mellan olika vårdenheter, läggs av nöd in på fel avdelning, vilket ökar risken för att de inte ska få den vård de behöver.
SKL försäkrar att patientsäkerheten inte ska påverkas. Men det handlar nog mest av allt om ett önsketänkande. För det är mänskligt att fela, misstag begås och kommer alltid att begås inom vården, och när arbetssituationen är pressad, när stressen ökar, är det än mänskligare att fela.
Och än värre lär det bli …
Stora pensionsavgångar förväntas förvärra bristen på sjuksköterskor, speciellt bland dem med specialkompetens, enligt Statistiska Centralbyrån. Över 70 procent är 45 år eller äldre.
Den stora frågan är vad som kan/bör göras för att komma tillrätta med rekryteringsproblemen?
Det behövs en arsenal av åtgärder; högre löner, fler karriärmöjligheter och bättre arbetsvillkor är bara en början, men en bra början. Betald, eller delvis betald utbildning, inte minst för de sjuksköterskor som väljer att vidareutbilda sig. I dag tar det alldeles för lång tid att tjäna in vad det kostar att specialistutbilda sig, lönetrappan måste bli brantare, utbildning och kompetens ska alltid löna sig.
Ibland förleds man att tro att arbetsgivarsidan fortfarande anser att sjuksköterska inte är ett yrke, utan ett kall, ungefär som på Florence Nightingales tid, om det ens var ett kall då.
Men det är det naturligtvis inte.
Det är hög tid för de politiska partier (och det är i princip alla) som i valrörelse efter valrörelse sagt sig vilja prioritera vården, skolan och omsorgen. Mer pengar behövs definitivt. Med de stora pensionsavgångarna som väntar är det dags att gå från ord till handling. Det räcker inte med i morgon, inte med nästa vecka eller månad, inte med nästa år – utan nu.
Kompetent vårdpersonal i tillräcklig omfattning är faktiskt en fråga om liv och om död.