Det är många som behöver semester

Ledare. Mycket handlar om gamla förslag, om redan prövad politik som dammats av och fräschats upp.

Foto: Foto: Mikael Bengtsson

Politik2015-06-11 06:48
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Det är bra att ha målsättningar, att sätta målen högt, men de måste samtidigt vara realistiska.

När statsminister Stefan Löfven (S) talar om att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU om fyra och ett halvt år så är det många som skakar på huvudet. Regeringen ser ut att famla sig fram, planen mot målet är oklar.

Ska man se med vänligt sinnade ögon på den rödgröna regeringens första riksdagsår finns det dock en förmildrande omständighet: deras första budget stoppades av Sverigedemokraterna. I fortsättningen finns det inget sådant att skylla på för i och med Decemberöverenskommelsen har Stefan Löfven och hans regeringskamrater i Miljöpartiet alla möjligheter i världen att visa att man är en regering som håller vad man lovat.

Det var riksdagens sista partiledardebatt innan sommaruppehållet efter ett av de mest turbulenta åren i svensk politik. Tonläget var högt uppskruvat. Ämnena spretade: jobbpolitik, Ukraina, föräldraförsäkring och ränteavdrag.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson var tillbaka efter sjukskrivning. Han blev omedelbart attackerad av Stefan Löfven för partiets rötter i nazismen. SD:s historia är förvisso inte rumsren men det hade varit bättre om Löfven koncentrerat sig på att angripa den politik SD står för i dag.

Statsministerns frontalangrepp på SD:s historia riskerar inte bara att bli kontraproduktiv, det indikerar också att regeringen har svårt att hitta en stor och avgörande politisk strid som partiet själva äger och väljer. I och med att den rödgröna regeringen inte har riksdagsmajoriteten med sig är det lätt att hamna i försvarsställning.

Det var precis vad som hände. Löfven hamnade i försvarsställning. Deras luddiga jobbagenda kritiserades av den borgerliga oppositionen. Mycket handlar om gamla förslag som fräschats upp, även om Löfven försökte få det till en fight mellan en ”jobbagenda” och en ”nedskärningsagenda”.

Titta på vad dina partivänner i Tyskland och Holland gjort för att få ner arbetslösheten, de har lyckats, sa Annie Lööf (C) gång efter annan.

Eller som FP-ledaren Jan Björklund uttryckte det, han som försöker överta den förre KD-ledaren Göran Hägglunds roll som riksdagens debattlustigkurre: Det är snart fler som tror på spöken i Sverige än som tror på regeringens jobbpolitik.

Enligt Sifo tror var femte svensk på spöken.

Mandatperioden tickar på. Efter sommarlovet har regeringen tre budgetar på sig att övertyga väljarna om att deras politik är den rätta. Lyckas de inte har de ingenting att skylla på. Alliansen har ju gett dem fria händer, skrivit ut en check in blanco i och med Decemberöverenskommelsen.

undefined