Det är inte soffliggarna som avgör valet, det gör väljarna

Ledare. Många har inte bestämt sig för hur de ska rösta. Det har förmodligen att göra med att nästan sex av tio väljare inte tycker att de har fått tillräckligt med information från partierna (Novus). Det är en oroväckande hög siffra. Det finns en risk att många av dem kommer att avstå från att rösta.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Politik2019-05-24 07:00
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.
undefined

På söndag går Sverige till val.

I ett par veckors tid har politiker och media försökt blåsa liv i en debatt som bortom skandalerna aldrig blivit riktigt het. Många har inte bestämt sig för hur de ska rösta. Tre av tio var fortfarande osäkra i förra veckan, enligt en opinionsundersökning från Kantar/Sifo.

Det har förmodligen att göra med att nästan sex av tio väljare inte tycker att de har fått tillräckligt med information från partierna (Novus). Det är en oroväckande hög siffra. Det finns en risk att många av dem kommer att avstå från att rösta.

För dig som inte vill eller orkar sätta dig in i vad de olika partierna tycker finns det en god tumregel. Rött är rött, grönt är grönt, blått är blått och brunt är brunt även i EU. För dig som vill göra ett mer genomtänkt val rekommenderas dagens EU-valguide i Norran. I den får lokala toppolitiker i Skellefteå komma till tals, både i övergripande och i regionala frågor.

Regionalpolitiken är viktig. Inte minst för norra Sverige. Det handlar om att skapa konkurrenskraft, attraktionskraft och sysselsättning. Det handlar om att främja innovation och företagande. Det handlar om sådant som håller ihop ett land, som håller ihop Europa.

Hur ser då Skellefteås ledande politiker på EU:s regionalpolitik. Frågan som ställdes var: Vilka regionalpolitiska frågor kommer ditt parti att driva i EU-parlamentet?

Lorents Burman (S) svarade flyget, bredband och Norrbotniabanan, Micaela Löwenhöök (M) mer pengar till forskning och innovation, Carina Sundbom (C) utformningen av EU:s strukturfonder, Agneta Hansson (V) gröna investeringar och infrastruktur, Markku Abrahamsson (SD) infrastruktur, skog, jakt, fiske och export, Christina Soldan (L) ett gott innovations- och företagsklimat, Charlotta Enqvist (KD) mindre regionalpolitik men med fokus på fattiga regioner, Linnea Öhman (MP) Norrbotniabanan, grön omställning och levande landsbygd och slutligen Lisa Lundmark (Fi) som vill arbeta för jämställdhet via EU:s sociala trygghetssystem.

Svaren spretar, vissa är mer pragmatiska än andra, andra är mer ideologiska.

Frågan är om du som tänkt dig rösta med hjärnan i stället för hjärtat (se det bildligt, inte bokstavligt) har blivit mycket klokare. Partierna har lyckats uppfinna hjulet gång efter annan, velat saker som EU redan beslutat om, och gjort inrikespolitiska frågor till EU-frågor.

Men, deppa inte. Här kommer några tröstens ord från Expressens krönikör (och EU-expert) Ylva Nilsson: ”Om väljarna har svårt att hänga med när partierna ger sig i kast med det EU som man struntat i sedan det var EU-val sist, är det inget mot förvirringen för oss EU-nördar.” (Expressen 10/5 2019)

Regionalpolitik, sociala frågor, migration och klimat.

Bortom de rent sakpolitiska frågorna finns det en än större fråga: Vad är det för EU vi vill ha?

Sett till framgångar i nationella val är det en överraskning om EU-skeptiska och populistiska partier inte går framåt i EU-valet också. Statsminister Stefan Löfven (S) har rest land och rike runt och försökt sälja in EU-valet som en folkomröstning om högerextremismen. Förmodligen hade det lyckats bättre om inte hans eget ungdomsförbund skanderat judefientliga paroller på 1 maj.

Hur som helst. Känner du dig osäker. Skaffa dig den information som du behöver, den finns där bara du letar lite.

Demokrati är inte alltid lätt, det är inte val heller, men utan engagemang och deltagande fungerar det inte.