Det är många repriser i filmvärlden nuförtiden.
1980-talets stora actionstjärna Arnold Schwarzenegger återvänder inom kort som krigsmaskinen Terminator.
Skådespelaren Sylvester Stallone väcker för femte gången liv i sin Vietnam-veteran John Rambo.
Muskelmännens återkomst, må vara att båda passerat 70-årssträcket, är för många filmälskare av den hårdare varianten en nostalgisk bagatell. Mer talande, som tidstecken, är att även en annan 1980-talsfigur från filmens värld är på väg att göra en nystart: Tom Cruises flygaress Maverick från den flygromantiska actionthrillern ”Top Gun” återkommer i en uppföljare nästa år.
Som rekryteringsverktyg för amerikanska flygvapnet var originalfilmen höjdpunkten i Hollywoods kapitalisering av den amerikanska patriotiska våg som rådde i samband med Kalla krigets sista decennium. Det var en tid när det fanns en stor och stark fiende i öst att vara vaksam mot. Ryska Mig-plan mot amerikanska F16 med luftpiruetter i en gastkramande, dödlig envig.
Att Ryssland under Vladimir Putins ledning skramlat med vapen och genomfört en folkrättsvidrig annekteringen av Krimhalvön är väl känt. Lika oroande är de återkommande, gigantiska militärövningarna, med offensivt syfte, som riktats inte bara mot Europa utan även mot Sverige.
Nästan som under Kalla kriget. Inte att undra på att det finns en marknad för Tom Cruises ”Top Gun”.
Minns den ryska militärövningen långfredagsnatten 2013 med tunga bombplan som simulerade attacker mot olika mål i Sverige. En övning som tog den svenska Försvarsmakten på sängen men som försvarsalliansen Nato reagerade på genom att snabbt skicka upp jaktflyg. Den svenska incidentberedskapen fallerade.
Två av de sex ryska militära flygplan som genomförde den säkerhetspolitiska aggressionen mot Sverige var av en typ som inte bara har kapacitet för kryssningsmissiler utan även för kärnvapen.
Planen höll sig på internationellt territorium, men kom inom 30–40 kilometer från Gotska sandön. Enligt uppgifter övade de mot militära mål i Stockholmsområdet och i södra Sverige.
Vikten av att Sverige har ett starkt nationellt militär försvar torde vara uppenbart för alla och envar. Icke desto mindre finns det röster på vänsterkanten som gång efter annan försöker utmåla Sveriges försvar, och våra olika militära samarbeten och övningar med andra fria nationer, som en provokation.
Att alla länder inte bara har rätt, utan även en skyldighet att försvara sina gränser och sina medborgare, verkar inte alltid vara så självklart.
I en tid av ökad rysk aggression är det självklart att det svenska försvaret ska öva. Att flygvapnet under vecka 37 och 38 kommer att genomföra en taktisk flygövning i luftrummet över Norr- och Västerbotten inger förtroende för svensk försvarsförmåga.
Att övningarna kommer att medföra ljudknallar, tack vare överljudflygning, kan givetvis upplevas störande av vissa. Men det är i det stora hela lugnande för hela Sverige.
Det är i fredstid man har lyxen att förbereda sig för att senare kunna undvika eller möta en helt annan typ av knallar och höga ljud.
Csaba Bene Perlenberg