Finns det något svenskare än ett traditionellt midsommarfirande?
Det är i varje fall svårslaget.
Men idyllen med SOS (smör, ost och sill), dans kring majstången och allt annat som hör midsommarfirandet till har en baksida, som inte är lika vacker; fylleri, bråk och stök, dödsolyckor på land och till sjöss, våldtäkter.
Det var en händelse som såg ut som en tanke. Men innan kommunfullmäktigeledamöterna kunde gå hem från sammanträdet i tisdags (det sista innan sommaruppehållet) hade ungdomarnas förhållande till alkohol och droger avhandlats. Kristdemokraterna Maria Wiksten, Lennart Hägglund och Marika Wallgren föreslog i en motion att kommunen i samarbete med landstinget ”utvecklar och erbjuder konceptet Alkoholfri klass inom högstadieskolan”. Men det ville inte kommunen, det vill säga en majoritet av ledamöterna.
Kristdemokraterna är ett parti som vill väl. Men ibland tenderar denna välvilja att förvandlas till någonting som hamnar snubblande nära blåögdhet. Tror inte att det finns en enda politiker i Skellefteå som inte gärna ser att ungdomarna dricker mindre, använder mindre droger.
Frågan är vilka upplägg som är mest effektiva.
Vänsterpartisten Jeanette Velander menade att det finns en fara i att ”köpa” alltför många koncept. Hon sa det inte rakt ut, men i undertexten kunde man hela tiden ana en Hoola Bandoola Band-strof: ”Vem i hela världen kan man lita på.”
Det är en berättigad fråga, även om den inte ställdes i klartext, den här gången. Det finns en hel del organisationer som utifrån olika grundidéer jobbar med att få ungdomar att leva ett sundare liv, utan tobak, alkohol och andra droger. Vissa är framgångsrika, andra mindre framgångsrika, ingen nämnd och ingen glömd.
Då blir tiotusenkronorsfrågan följande: plocka in nya idéer och komponenter i det drogförebyggande arbetet, eller satsa på det man redan har. Drogvaneundersökningar pekar på att Skellefteå, sett ur ett nationellt perspektiv, ligger ”bra” till. Så om nu ett koncept har visat sig framgångsrikt, varför ska man då satsa på andra alternativ?
När allt fler organisationer rycker i våra ungdomar, anser att just deras koncept är det bästa när det gäller drogförebyggande arbete, gäller det för kommunerna att veta vad man vill och hur man vill göra det. Det var mycket klokt som sades vid tisdagens fullmäktigedebatt, det som saknade var någon klartänkt ledamot som gick upp i talarstolen och sa ungefär så här: Det drogförebyggande arbetet är viktigt, låt oss tillsammans se till att det inte drabbas i ekonomiskt kärvare tider.
Ha nu en riktigt trevlig midsommar!