I samband med valen i september berättade Skellefteås handikappskonsulent Alexandra Sundberg om behovet av exempelvis anpassad information och fysisk tillgänglighet. Sådant som många tar för givet, att kunna ta sig runt i trånga lokaler, eller nå valsedlar, är inte självklart för alla.
Nu visar en rapport från Myndigheten för delaktighet att det både vid årets EU-val, och vid de nationella valen tidigare i höstas, fanns brister i tillgängligheten.
Några exempel som ges är dålig ljudmiljö, valsedlarnas utformning, höga trösklar och otydliga skyltar. Enligt undersökningen uppgav nästan var femte person med funktionsnedsättning att det var svårt att överhuvudtaget komma in i vallokalen. Det är naturligtvis oacceptabelt.
Betyder ökad tillgänglighet per automatik omfattande reformer? Nej, som Nina Lindqvist, chef för uppföljning och analys på Myndigheten för delaktighet, nämner är många av bristerna både enkla och billiga att åtgärda. Inför extravalet 22 mars finns alla möjligheter att förbereda och anpassa vallokaler och valinformation.