De är bäst på att vara värst

Irländska Ryanair, Europas största lågprisbolag, har ännu en gång hamnat i blåsväder.

Foto: Foto: Mikael Bengtsson

Politik2013-08-31 08:23
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Tänk va’ bra att kunna flyga från Skellefteå till Girona Barcelona för några hundralappar. Perfekt när reskassan är skral eller om du vill lägga pengarna på annat än ”dyra” flygbiljetter. Men det som i reklamen verkar vara en flygplats i närheten av Barcelona är i själva verket en flygplats utanför Girona, en helt annan stad, drygt nio mil, en timmes bil- eller bussresa och ett antal vägtullar bort. Ryanair väljer medvetet bort de stora flygplatserna, där avgifterna är höga, i sin ivriga och eviga jakt på kronor och ören.

Inget fel med det, att jaga kostnader är en förutsättning för en väl fungerande marknadsekonomi. Problemen uppstår när jakten på kronor och ören förvandlas till en hetsjakt. När det som med ett samlingsnamn skulle kunna benämnas uppförandekod glöms bort (eller medvetet offras) för att kunna spara ytterligare några sekiner.

Irländska Ryanair, Europas största lågprisbolag, med cirka 3 000 piloter, har ännu en gång hamnat i blåsväder. Det handlar om anställda som säger sig vara rädda att förlora jobbet om de engagerar sig fackligt (piloterna har startat ett anonymt nätverk som ska driva fackliga frågor), om anställda som säger att de inte vågar sjukskriva sig av rädsla för att förlora jobbet, om piloter som vittnar om arbetspass över maxtiden på 12 timmar. Bolagets vd Michael O’Leary tillbakavisar kritiken: ”Det är totalt nonsens”, säger han.

Ord står mot ord, som så ofta när företag kritiseras för sin personalpolitik. Vem man ska lita på? Det är upp till var och en att avgöra, men det är inte första, och förmodligen inte sista gången heller, som Ryanair kritiseras för usel personalpolitik. Värt att notera är också att Ryanair är sämst i resebranschen på att följa allmänna reklamationsnämndens (ARN) rekommendationer.

Men om man nu som konsument väljer att tro mer på de anställda än på företagsledningens försäkringar borde man kanske också rannsaka sitt eget samvete, utnyttja den makt man som konsument har i att kunna välja bort vissa företag. Eller om vi ska gå ett steg längre och kalla det för konsumentansvar. Att vi som konsumenter funderar på om vi ska gynna företag vars personalpolitik av de anställda beskrivs som ”tyrannisk” och ”extremt fackföreningsfientlig” (TV4:s Kalla Fakta).

Lågprisflyget är här för att stanna. Ryanair har satt standard och andra har följt efter. Hur lågt priset blir beror på vilka metoder bolagen tillåts ta till för att ytterligare sänka redan låga kostnader. Skillnaden mellan att flyga till Barcelona för några hundra och några tusen handlar bland annat om vi accepterar en flygmarknad där både de anställdas villkor och kundernas bekvämlighet är en ingrediens i den allmänna sparivern eller inte.

undefined