Dåligt siktat, om det siktades alls

Ledare. Att rökningen är ett stort folkhälsoproblem går det inte att blunda för. Rökningen belastar dessutom en redan hårt belastad sjukvård, precis som alkoholen gör.

Foto: Foto: Mikael Bengtsson

Politik2016-03-21 15:15
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Att allt färre röker har naturligtvis haft positiva effekter på folkhälsan, färre blir sjuka och dör på grund av sin eller andras rökning.

Ändå är rökningen fortfarande den enskilt största orsaken till cancer, inte bara lungcancer. 6 800 personer drabbas varje år av cancer relaterad till rökning och 5 200 dör. Rökningen kostar samhället cirka 30 miljarder kronor årligen. (Fakta: Cancerfonden)

Lägg därtill att rökning innebär en förhöjd risk att avlida av hjärtinfarkt, stroke eller kol och rökningen står för mer än vart tionde dödsfall i Sverige. Socialstyrelsen uppskattar att 12 000 personer avlider varje år på grund sin rökning.

Att rökningen är ett stort folkhälsoproblem går det inte att blunda för. Rökningen belastar dessutom en redan hårt belastad sjukvård, precis som alkoholen gör.

Att folkhälsominister Gabriel Wikström (S) deklarerat krig mot rökningen är därför bra. Rökförbud på uteserveringar – tio år efter att rökförbudet på krogen infördes – exponeringsförbud i butiker och neutrala förpackningar är tre av de förslag som regeringen vill utreda. Målet är ett rökfritt Sverige till 2025.

Men alla jublar inte. HUI Research – som bildades 2010 när Handelns Utredningsinstitut och Turismens Utredningsinstitut slogs samman och som företräder branschens intressen – gör det sannerligen inte. I ett färskt pressmeddelande menar de att ”exponeringsförbud för tobak kan slå mot små företag och landsbygd”.

Det låter precis som om det är tack vare tobaksförsäljningen som handlare i glesbefolkade delar av landet, små företag sett till antalet anställda och omsättning och bensinstationer skulle tvingas lägga ner på löpande band när (och om) ett exponeringsförbud införs. Precis som rökarna inte skulle hitta fram till tobaken.

HUI Research har siktat dåligt, om de siktat alls, innan pressmeddelandet avlossades.

Nej, när det gäller handlare i de glest befolkade delarna av landet, som stora delar av Västerbottens inland, är det helt andra faktorer som avgör om byn ska ha kvar sin butik eller bensinmack eller inte. Vad det handlar om är att byborna är sin handlare trogen och att handlaren kan erbjuda ett brett sortiment och utbud – allt från matvaror till att vara ombud för ATG, Svenska Spel, vara utlämningsställe för apotek och paket och så vidare.

Naturligtvis gör HUI Research sitt jobb, precis som alla andra organisationer som värnar ett särintresse. Må vara att ”effekten av ett exponeringsförbud ur ett samhällsekonomiskt perspektiv är svår att bevisa”, som HUI Research skriver.

Men när rökförbudet på krogarna infördes för tio år sedan var det många kraxande olyckskorpar som förutspådde restaurangbranschens hädangång. Det fick fel. Nu är det andra olyckskorpar som kraxar och vill att ”de drabbade kompenseras ekonomiskt av staten”. Av samma stat som vill begränsa rökandet och få färre ungdomar att börja röka. De pengarna går upp i rök för HUI Research.

undefined