För tio–femton år sedan var bostadsbrist en mer eller mindre okänd företeelse i Skellefteå. En överhettad bostadsmarknad var förbehållet storstadsregionerna. Nu är situationen en annan. Kölistorna till hyresrätterna är långa, priserna på bostadsrätter och villor har exploderat. Så är det i Skellefteå, och så är det i många andra kommuner, ungefär två tredjedelar av svenskarna bor i kommuner med bostadsbrist. Det har drivit upp svenskarnas skulder.
Situationen oroar många, inte minst riksbankschefen Stefan Ingves. I en intervju i Dagens Nyheter (2014-01-03) varnar han ännu en gång för riskerna med hushållens allt högre skuldsättning. Hans analys och besked är solklart: ”Det är främst bostadsmarknaden som drivit upp svenskarnas skulder, och problemen det i sin tur för med sig sprider sig över hela samhällsekonomin”.
Det finns all anledning att ta Stefan Ingves oro på allvar. Om ingenting görs väntar bekymmer och bakslag. Frågan är bara vad som behöver göras. Själv efterlyser han politisk handlingskraft och vill ha en bred politisk kommission för att reformera bostadsmarknaden. Alla alternativ ska utredas. Enligt Ingves bör kommissionen granska såväl hushållens skuldsättning och avdragen för låneräntor som bygg- och planlagen. Ett minst sagt intressant utspel i den heta bostadsdebatten.
Problemet är bara att den politiska viljan att ta ett rejält grepp om bostadsfrågan är minst sagt sval. Bostadsminister Stefan Attefall (KD) vill inte ha någon kommission, han är rädd för att en sådan skulle fördröja det arbete som redan pågår. Socialdemokraterna är positivare, men väljer i vanlig ordning att skylla allt på regeringen. Det är ju valår. Det är ingen god utgångspunkt om alla problem på bostadsmarknaden ska utredas.
Under tiden som Stefan Ingves försöker öka krisinsikten och politikerna träter fortsätter bostadspriserna och bostadsköerna att öka. Att det behövs politisk handlingskraft har Ingves helt rätt i, men en sådan lär inte visa sig innan valet, partierna är försiktiga med att komma med förslag som påverkar folks ekonomi. Man ska också vara medveten om att det är kommunerna som sitter inne med en hel del av lösningarna på problemet att det byggs för lite. Det är kommunerna som har ansvaret för att få fram byggklar mark.
När den nyvalda regeringen sätter sig efter valet och funderar kring bostadsbrist och hög skuldsättning finns det ett antal punkter att diskutera: hur kan ett krångligt regelverk förenklas, räntesubventioner och amorteringskrav. Men också vad som krävs för att svenskarna ska låna mindre. Riskerna i svensk ekonomi behöver minska.