Bomben tickar, snart smäller den

Ledare. Psykeveckan är oerhört viktig, samtidigt som det bara är en del av problematiken kring psykisk ohälsa. Det är en snygg, stilig och skön fasad som döljer en psykvård som inte fungerar.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Foto: Foto: Mikael Bengtsson

Politik2016-11-11 07:00
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Den psykiska ohälsan är en tickande bomb. Antalet sjukskrivningar med psykisk diagnos har exploderat.

Mellan 2012 och 2014 ökade till exempel antalet pågående sjukfall i psykiatriska diagnoser med 48 procent och utgör nu 40 procent av samtliga sjukfall. Kostnaderna var 2012 lågt räknat 6,5 miljarder kronor.

Det visar en rapport som en grupp forskare från bland annat Högskolan i Gävle gjort.

Men psykisk ohälsa handlar inte bara om ett arbetsliv med höga krav, konflikter på arbetsplatsen, rollotydlighet och dåligt ledarskap. Psykisk ohälsa handlar också om helt vanliga skolungdomar som mobbas i sociala medier.

Den här veckan pågår Psykeveckan i länet. Målet är att öka medvetenheten och kunskapen kring psykisk ohälsa och visa på möjligheter i livet. Det arrangeras föreläsningar, kulturella evenemang och andra arrangemang.

Psykeveckan är oerhört viktig, samtidigt som det bara är en del av problematiken kring psykisk ohälsa. Det är en snygg, stilig och skön fasad som döljer en psykvård som inte fungerar.

Ett gott råd: Ska du drabbas av psykisk ohälsa ska du inte göra det i Västerbotten.

Väntetiderna till barn- och ungdomspsykiatrin i Västerbotten är lika långa som ökända.

Lite statistik om barn och unga med psykisk ohälsa från september:

- Andelen genomförda första bedömningar inom 30 dagar: Riket 87 procent, Norra sjukvårdsregionen 71 procent, Västerbotten 24 procent (Lycksele lasarett 22 procent, Norrlands universitetssjukhus i Umeå 23 procent och Skellefteå lasarett 29 procent).

- Påbörjad fördjupad utredning/behandling inom 30 dagar: Riket 77 procent, Norra sjukvårdsregionen 53 procent, Västerbotten 27 procent (Lycksele lasarett 38 procent, Norrlands universitetssjukhus i Umeå 17 procent och Skellefteå lasarett 38 procent).

Så ser det ut, på ett ungefär, månad ut och månad in, år efter år.

Visst, kunskap leder förhoppningsvis till större förståelse, större förståelse leder förhoppningsvis till större acceptans, större acceptans leder förhoppningsvis till ett samhälle där fler får plats, ett samhälle där fler får plats leder förhoppningsvis till ett bättre samhälle, och så vidare.

Då är vi inne på rätt väg …

Om det inte hade varit för alla som har svårt att få plats i den västerbottniska psykvården.

Psykisk ohälsa behöver avdramatiseras och i takt med att fler drabbas blir det också mer naturligt att prata om det. Vi behöver också inse att psykisk ohälsa går att förebygga. Och i de fall där den inte gick att förebygga brukar den närmaste omgivningen inte ha några större problem att märka när en person börjar förändras.

Vet inte hur många gånger de borgerliga partierna, främst Kristdemokraterna och Liberalerna, lyft frågan om den västerbottniska psykvården i landstingsfullmäktige. Men det är åtskilliga …

Den socialdemokratiskt ledda majoriteten nickar instämmande, säger sig vara bekymrad, och skyller på läkarbristen.

Men hittills är det inte mycket som hänt. De långa köerna är på ett ungefär lika långa och ökända som de var för något åt sedan.

Vad det till syvende och sist handlar om är att skattebetalarna har rätt att kräva bästa tänkbara sjukvård – i tid. När läkarna flyr är det patienterna som får betala priset, oavsett om det handlar om psykisk eller somatisk ohälsa.

Tänk dig en sjukvård i Västerbotten där den högsta politiska ledningen, oavsett politisk färg, förmår leda en frisk verksamhet.

Eller som Walt Disney sa: Alla våra drömmar kan uppfyllas om vi har modet att uppfylla dem.

undefined
Foto: Fredrik Sandberg/TT