Bättra gruvnäringen för jobbens skull

175 arbetare blir av med sina jobb hos Robertsfors största arbetsgivare.

Foto: Norran

Politik2014-07-26 07:10
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

I Robertsfors kommer Element Six, som producerar industridiamanter för gruv- och byggnadsindustrin, att lägga ner fabriken inom två år. 175 arbetare blir av med sina jobb hos Robertsfors största arbetsgivare, vilket naturligtvis är illa för ett samhälle med ungefär 2000 invånare. Företaget har sagt att Robertsfors ligger för avsides för deras marknad, och flyttar verksamheten utomlands.

Om kommunen lyckas locka andra företag återstår att se. Beslutsfattare i samhällen där befolkningen åldras och fabriker läggs ner, letar med ljus och lykta efter lösningar. Ofta ses gruvorna som en räddning.

Under årets Almedalsvecka lyssnade jag på ett seminarium där Gällivares socialdemokratiska kommunalråd Tommy Nyström medverkade. Han berättade att det kan vara svårt att hantera folks känslor när de ogillar den förändring som gruvnäringen kan innebära. Men han sa även krasst: ”Utan gruva kan vi nog stänga igen vår kommun”.

I dagarna rapporterade Norran att gruvföretaget Mandalay Resources har tecknat en överenskommelse om att köpa Björkdalsgruvan, som ligger några mil väster om Skellefteå.

Mandalay Resources, ett kanadensiskt företag, sägs ha bra vitsord inom branschen. Efter en rad ägarbyten finns nu förhoppningar om stabilitet. Seriösa företag är bara att välkomna, gruvnäringen är viktig. Bara under det senaste året har Björkdalsgruvan nyanställt ungefär 40 personer.

Men man kan sällan bara förlita sig på ett gott rykte. Gruvboomen har kantats av att allt för många skräckexempel på när gruvbolag lyckats smita undan ansvar, efter att mark och natur har förstörts.

Journalisten Arne Müllers bok ”Smutsiga miljarder” (Ord & visor förlag, 2013) är sorglig läsning för alla miljövänner. Müller har åkt runt och tittat på både aktiva, nedlagda och planerade gruvor, och visar att det snarare är regel än undantag att svenska gruvor bryter mot sina miljövillkor.

Oseriösa bolag kan bli en dyr historia. Det kostar exempelvis ungefär en miljon kronor per månad att förhindra en miljökatastrof vid Blaikenverket och gruvorna som hör till anläggningen.

Regeringen, fjärran de samhällen näringen direkt och påtagligt berör, har hittills haft en ganska naiv inställning. Även Socialdemokraterna pratar om vikten av dialog, som om problemen skulle kunna lösas under en fikastund.

Det är synd – för gruvorna behövs i norrländska kommuner, likt turismen och andra näringar, men skulle kunna fungera så mycket bättre.

undefined