Bakläxa för den läxfria skolan

Det är inte rimligt att kommunpolitiker ska kunna gå in och leka experter på skolans pedagogik.

ENK÷PING 20131021 Gˆra l‰xor. En tioÂrig flicka gˆr sin heml‰xa i matematik. . Foto: Fredrik Sandberg / TT / Kod 10180

ENK÷PING 20131021 Gˆra l‰xor. En tioÂrig flicka gˆr sin heml‰xa i matematik. . Foto: Fredrik Sandberg / TT / Kod 10180

Foto: Foto: Mikael Bengtsson

Politik2014-06-23 07:12
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Klåfingriga politiker finns det alldeles för gott om. Det handlar om politiker som anser sig veta vad som är bäst för deras undersåtar, från vaggan till graven. Det handlar om politiker som också misstror professionen.

Hallstahammar är en gammal bruksort i Bergslagen. En bruksort som precis som så många andra bruksorter har sett sina bästa dagar. Befolkningen har minskat markant sedan storhetstiden på 1970-talet. Här är Socialdemokraterna starka. Partiet fick egen majoritet (50,4 procent) i det senaste kommunalvalet. 2013 var andelen högskoleutbildade i kommunen drygt 13 procent, riksgenomsnittet ligger på drygt 25. (Källa: SCB)

Även om företagsstrukturen i Hallstahammar stegvis blivit mer mångfacetterad kvarstår faktum: kommuner med en hög andel arbetarhem har generellt sett en lägre andel högskoleutbildade, även om den sociala snedrekryteringen sedan 1990-talet successivt minskat. Studenter till lågutbildade föräldrar tar heller inte ut sin examen i samma utsträckning som studenter med högutbildade föräldrar. Strukturernas makt är stor.

I förra veckan hamnade Hallstahammar mitt i nyhetsflödet. Men den här gången handlade det inte om något stort företagsvarsel utan om skolpolitik. Kommunfullmäktige beslutade att tillsätta en utredning om huruvida kommunen ska skippa läxor för skolbarn. Tanken är att eleverna ska lära sig allt de behöver lära sig på skoltid.

Okej, visst låter det bra, men stanna upp ett tag och tänkt till; varför ger lärarna läxor?

Ja, inte är det för att ”förpesta” skolelevernas fritid. Snarare handlar det om att läxor, naturligtvis rätt utformade, är nyttiga. Dels handlar det om att repetera vad som avhandlats i skolan, för att kunskapen ska sätta sig, dels handlar det om att lära sig att ta eget ansvar. Någonting som alla har stor nytta av längre fram i livet.

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) rasar och hotar med att ta initiativ till en förändring av skollagen, ett lex Hallstahammar.

Det gör han alldeles rätt i. Tänk vilket ramaskri det hade blivit om politikerna i Hallstahammar bestämt hur arbetet ”på bruket” skulle utföras och organiseras. Men när det gäller skolan går det tydligen bra att misstro rektorer och lärare och alla andra som jobbar i skolans värld.

Skolan har ett kompensatoriskt uppdrag. Ökad likvärdighet och bättre skolresultat nås inte genom att slopa läxorna, i stället bör läxhjälp i grundskolan bli obligatorisk, och skolan återförstatligas. Det är inte rimligt att kommunpolitiker på det här sättet ska kunna gå in och leka experter på skolans pedagogik.

undefined
ENK÷PING 20131021 Gˆra l‰xor. En tioÂrig flicka gˆr sin heml‰xa i matematik. . Foto: Fredrik Sandberg / TT / Kod 10180