Polisen i norra Sverige går på knäna. Situationen inom myndigheten i region norr är så pass allvarlig att huvudskyddsombudet för hela polisdistriktet nu gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket. Än mer allvarligt än det arbetsmiljömässiga problemet är att tilltron till ordningsmaktens förmåga att upprätthålla en grundläggande trygghet för medborgarna inte bara är ifrågasatt, utan defacto urholkad.
Medborgarna får helt enkelt hoppas att de mindre laglydiga elementen från samhällets skuggsida har semester samtidigt som polisen.
Det är inte ovanligt att det i norra Sverige (Västerbottens inland, lokalpolisområde södra Lappland) endast funnits en enda patrull i yttre tjänst för ett område nästan lika stort som Danmark, enligt SVT Västerbotten (20/7). Även i Norrbotten har det förekommit att det endast funnits en patrull tillgänglig. Det är inte bara otryggt för medborgarna det är ett direkt hot mot polisernas egen säkerhet. Vid skarpt läge måste lagens väktare kunna lita på att de har kollegor som backar upp. Polisbristen riskerar även skapa situationer där polisen av arbetsmiljöskäl tvingas välja att inte ingripa vid behov eftersom de inte kan garantera sin egen säkerhet. Och om polisbilar blir utsatta för sabotage under pågående ingripande, som hänt vid olika platser runt om i landet, blir situationen akut.
Detta är knappast de första varningssignalerna angående arbetssituationen för poliser i region norr. I oktober förra året rapporterade P4 Norrbotten om allvarlig bemanningsbrist då civila utredare skickats ut med ensamma poliser för att göra förhör med personer som markerats som "farliga" under helgtid i östra Norrbotten. Ungefär samtidigt slog skyddsombuden i Norr- och Västerbotten, Jämtland och Västernorrland larm om att flyktingkrisen gjorde att poliserna inte hann med övriga arbetsuppgifter.
Polisens skyddsombud menar att det huvudsakliga problemet inte är brist på poliser utan hur ledningen prioriterar. Kraven är dessutom i största blygsamma mån: det ska finnas personal till minst två (2) patruller dygnet runt alla dagar i veckan. Polisledningen i Västerbotten har sagt nej till detta.
Det är tydligt att polisens nya organisation inte ännu har satt sig. I våras avslöjade fackförbundet ST:s tidning Publikt innehållet i en dittills hemlig utvärderingsrapport om den nya organisationen (17/3).
Otydlighet kring vem som ska göra vad och chefers allt ökande administrativa börda gör att ledningsförmågan blir lidande. Utöver detta råder oklarheter kring vem som faktiskt har beslutsrätt i avgörande frågor. Underbemanningen är systematisk. Ledningsfunktionerna i lokalpolisområdena är kraftigt underbemannade. Enligt rapporten "Säkra sex beslutsnivåer" kan det ta upp till tre år innan det finns en funktionell ledning inom hela Polismyndigeten.
Till detta kommer att Statens överklagandenämnd underkänt ovanligt många av de chefstillsättningar som gjorts inom myndigheten. En av fyra (eller i detta fall 5 av 22) som överklagat har fått rätt. Det tyder på en djupt osund lednings- och rekryteringskultur inom Polismyndigheten.
Poliser ska bekämpa busar, inte byråkratiskt krångel.
Csaba Bene Perlenberg