Att överlåta makten åt andra

Det finns bara ett dåligt val, och det är att inte välja alls.

FOTO: CHRISTIAN LUTZ/AP PHOTO/TT

FOTO: CHRISTIAN LUTZ/AP PHOTO/TT

Foto: FOTO: CHRISTIAN LUTZ/AP PHOTO/TT

Politik2014-05-23 07:22
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Det känns lite märkligt att behöva skriva en ledare som uppmanar folk att gå och rösta i ett val som på så många sätt påverkar vår vardag.

Det känns lite märkligt att behöva ge så många svenskar en bildlig spark i baken för att de ska utnyttja sin demokratiska rättighet, en rättighet som så många miljoner i världens diktaturer och semidiktaturer bara kan drömma om.

Men Bryssel ligger ju så långt borta, och en röst av 400 miljoner andra röster i valet till Europaparlamentet, vad betyder den?

Visst går det att resonera så, om man vill, framför allt om man ser demokratin, möjligheten att vara med och påverka, som en börda, inte som en möjlighet. Men går du inte och röstar så bidrar du till att något annat parti, som du kanske ogillar, får större inflytande i Europaparlamentet.

I kväll är det direktsänd slutdebatt i SVT. Partiernas toppnamn till EU-valet möts: Marita Ulvskog (S), Gunnar Hökmark (M), Marit Paulsen (FP), Isabella Lövin (MP), Christian Engström (P), Malin Björk (V), Kent Johansson (C) och Lars Adaktusson (KD).

Blir du inte klokare av slutdebatten; ta och rösta på det parti eller det politiska block som du röstar på i riksdagsvalet, eller i valet till landstings- eller kommunfullmäktige. Det finns bara ett dåligt val, och det är att inte välja alls.

Men spelar det någon roll vilka partier och kandidater som de svenska väljarna skickar iväg till Europaparlamentet. Precis som i inrikespolitiken överlappar de olika partiernas program (i varje fall vissa) varandra. Men det finns tydliga skiljelinjer: vänsterpolitik är vänsterpolitik, om än i olika röda schatteringar, precis på samma sätt som högerpolitik är högerpolitik. De ideologiska ränderna går inte ur bara för att beslutsfattandet flyttats från Stockholm till Bryssel.

Sedan finns det naturligtvis en mängd större eller mindre sakpolitiska frågor som borde vara tillräckligt intressanta (och viktiga) för att välja vallokalen före tv-soffan: miljöpolitiken (som inte mår bäst av att så många länder som möjligt gör så lite som möjligt), jordbrukspolitiken (både hur EU-stödet är utformat och djurskyddsfrågor), integritetsfrågor (där Piratpartiets Christian Engström gjort ett jättejobb den senaste mandatperioden), listan kan göras nästintill oändlig.

Europaparlamentet består av 751 ledamöter, endast 20 av dessa (eller tre procent) är svenska, det är inte många. Därför är det desto viktigare att de ledamöter som Sverige skickar verkligen jobbar med de frågor som svenska väljare tycker är viktiga. Se där, ytterligare ett skäl att gå och rösta. Att inte rösta är att överlåta makten åt andra.

undefined
FOTO: CHRISTIAN LUTZ/AP PHOTO/TT