Vad är det som Linköping, Modo, Brynäs, Luleå, Djurgården och HV 71 har – men inte Skellefteå?
Alla som trodde/visste att svaret var ett lag i både högsta herr- och damligan i ishockey hade alldeles rätt.
Men det ska det kanske bli ändring på nu. Skellefteå AIK ska nämligen utreda frågan.
– Vi hoppas kunna presentera utredningen någon gång i höst. Där kommer vi att se på framtiden och vad till exempel en uppgång till Riksserien skulle betyda både sportsligt och ekonomiskt för den övriga verksamheten, säger klubbdirektören Pea Israelsson (Norran 5/6 2015).
Vi lever i ett jämställt land. Tillsammans med Island, Norge och Finland är Sverige världsmästare i jämställdhet. Skellefteå AIK kan medverka till ytterligare ökad sådan genom att, precis som Linköping, Modo, Brynäs, Luleå, Djurgården, HV 71 med flera redan har gjort, starta ett damlag med sikte på att nå och etablera sig i Riksserien.
Däremot har de ingen skyldighet. För i den här diskussionen måste man skilja på vad som är en ishockeyspelande tjejs rättighet och vad som inte är det, på samma sätt som man måste skilja på vad en klubbs skyldighet är och vad som inte är det.
Med det sagt: det hade varit trevligt med ett gulsvart damlag i Riksserien. Det hade till och med kunnat vara bra för Skellefteå som kommun, att stadens främsta idrottsklubb kunde visa att den inte ”diskriminerar” ishockeyspelande tjejer som vill satsa och göra det på elitnivå. Förmodligen hade det också varit bra för klubben.
När Kiruna IF, ett annat ishockeylag, om än inte på samma nivå som Skellefteå AIK, kastade sina gamla matchtröjor och drog på sig de nya, de regnbågsfärgade, tog klubben klar och tydlig ställning: hbtq-personer ska inte behöva bli undanskuffade från idrottsrörelsen, hånade och häcklade för vad de är. Förhoppningsvis kan det på sikt göra skillnad. Det är ett sätt att jobba för ett samhälle med acceptans och jämställdhet.
Frågan är vad en framgångsrik förening som Skellefteå AIK vill med sitt starka varumärke. Nöjer man sig med de sportsliga framgångar på herrsidan, att vara en av landets bästa plantskolor för unga, lovande ishockeyspelare, eller vill man något mer – som att verka för jämställdhet.
När Skellefteå AIK sätter sig ner för att diskutera damhockeyns vara eller inte vara i klubben så är det min förhoppning att utgångspunkten mer handlar om vad AIK vill göra med sitt varumärke, vad det ska stå för, än att se på en damlagssatsning i mer eller mindre strikt ekonomiska termer.
Ett gulsvart damlag i Riksserien hade varit ett viktigt bidrag till kommunens 2030-satsning.