Det är spännande med politik.
Det rör på sig i riksdagen. Alliansen hotar med misstroendeförklaring om regeringen lägger fram tre omstridda skattehöjningar i höst: flygskatten, de nya 3:12-reglerna för småföretag och att fler ska betala statlig inkomstskatt.
Skattehöjningar som påverkar både företag och privatpersoner negativt.
Med lite mer än ett år kvar till valet börjar tiden rinna ifrån Alliansen. Ska regeringen fällas, en trolig konsekvens av en misstroendeförklaring mot finansministern, ett av regeringens tyngsta statsråd, så är det nu det ska göras.
Men frågan är: Ska det göras, är det så klokt?
Självklart vill Alliansen framstå som handlingskraftig. Ett tydligt alternativ till den rödgröna regering, som enligt Svenskt Näringslivs ekonomer höjt skatterna med 67 miljarder kronor, trots att finansminister Magdalena Andersson (S) sagt att inga större skattehöjningar är nödvändiga.
Problemet är bara att Alliansen inte är tillräckligt enad för att framstå som handlingskraftig.
I vintras ville till exempel Moderaterna och Kristdemokraterna lägga fram en gemensam alliansbudget, som med stöd från Sverigedemokraterna var tänkt att fälla regeringen. Centerpartiet och Liberalerna var inte intresserade. Nu vill C inte rikta misstroendeförklaringen mot finansministern, däremot mot andra ministrar.
Trots att Alliansen sinsemellan förhandlat i månader hur de ska stoppa skattehöjningarna känns det som det hela gjordes upp på en fikarast.
– Det är regeringen som bestämmer om det blir en regeringskris, konstaterar Emil Källström, Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson.
Men frågan är: Är Alliansen beredd att axla konsekvenserna av en sådan.
- Även om Alliansen lägger fram en gemensam budget i höst så krävs det stöd från Sverigedemokraterna för att fälla regeringens budget.
- Om regeringen tvingas avgå, har Alliansen en plan på hur maktövertagandet ska se ut.
- Om regeringen tvingas avgå, är Alliansen redo för att nyval. Vi vet sedan tidigare att statsminister Löfven (S) har hotat med ett sådant.
- Om regeringen tvinas avgå, hur kommer det att påverka budgetarbetet i framtiden, kommer Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet att ”hämnas” nästa gång Sverige får en borgerlig regering?
- Och framförallt, om regeringen tvingas avgå, hur kommer det att påverka bilden av Alliansen; som en handlingskraftig, samlad opposition eller som en svag, desperat och splittrad borgerlighet som bara är ute efter att skapa kaos?
Det bästa med Alliansens utspel är att nu har väljarna två tydliga alternativ att fundera över och ta ställning till i valet 2018.
Det är med andra ord ett högt politiskt spel som Alliansen spelar. Det hade varit mycket, mycket bättre om de ägnat tiden fram till valet till att ”snacka ihop sig” på allvar.
Vill det sig illa så spelar Alliansens agerande den rödgröna regeringen rakt i händerna. Kan riktigt höra Stefan Löfven triumfatoriskt skrocka: Det är vi som håller ihop landet, det är vi som tar ansvar. Den chansen bör han inte få.
– Regeringen har sommaren på sig att dra tillbaka förslaget, säger Ulf Kristerson, ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna.
Så kan man naturligtvis uttrycka det. Men man kan också säga att Alliansen har sommaren på sig att omvärdera hotet om misstroendeförklaring.
Spelet om höstens budget har börjat, en katt och råtta-lek där frågan är vem som är katten och vem som är råttan.
För övrigt anser jag att det efter sommaren är dags att ta initiativ för att återförena Alliansen i Skellefteå.