Några kostar på sig lyxen att vara lediga medan andra plockar jordgubbar, rensar i rabatter, plockar skräp eller klipper gräsmattor.
I en tid när kontakter och arbetslivserfarenhet blir allt viktigare måste man ställa sig frågan: gör regeringen, landstingen, regionerna och kommunerna tillräckligt mycket för att hjälpa de unga in på arbetsmarknaden.
Vissa gör det, andra gör det inte.
Fler och fler kommuner satsar på sommarjobb. I år kommer till exempel 85 000 unga att sommarjobba i landets landsting och kommuner. Samtidigt konstaterar Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) i en rapport att endast fem kommuner erbjuder sommarjobb eller feriepraktik till alla som söker. I Skellefteå kämpade 1 100 ungdomar om lite mer än 800 sommarjobb.
I vissa kommuner används sommarjobbarna helt enkelt till att få arbetsuppgifter utförda. Behöver rabatterna i stadsparken rensas så får sommarjobbarna rensa i rabatterna. Andra kommuner har en mer långsiktig strategi och genomtänkt tanke med vad man vill. I Skellefteå uppmuntras till exempel sommarjobbarna att söka sig till andra branscher än de som de utbildar sig i.
Det ger inte bara kommunerna en möjlighet att marknadsföra några av framtidens bristyrken, och en chans att bryta den könssegregerade arbetsmarknaden, kön ska till exempel inte vara ett hinder för att jobba i välfärden, det ger också feriejobbaren en möjlighet att prova på någonting helt annat än hen ursprungligen hade tänkt sig att jobba med. Det ger breddad kompetens och en nyttig erfarenhet som förhoppningsvis kan underlätta framtida studie- och yrkesval.
Men även om ett sommarjobb ger både praktisk arbetslivserfarenhet, kontakter och referenser, skiljer sig jobben från kommun till kommun. Bara ett fåtal kommuner kan erbjuda alla som vill sommarjobba ett jobb och arbetsuppgifterna skiftar ungefär lika mycket som lönerna.
I dessa tider, när politiker både till höger och till vänster vill garantera både det ena och det andra, vore det kanske inte så dumt att införa en sommarjobbsgaranti. Vissa kommuner har det redan, men långt ifrån alla. Ofta handlar det om att kommuner inte anser sig ha råd att anställa fler feriearbetare utan att få ett ekonomiskt tillskott som helt eller delvis kan täcka upp lönekostnaderna.
Här kan den rödgröna regering som jämt och ständigt predikar den fulla sysselsättningens lov göra en insats. Sommarjobb och feriejobb till alla unga hade varit en bra väg in på dagens tuffa arbetsmarknad. Det är en väg som ingen av dagens unga ska behöva riskera att missa.