En partiledardebatt, ett år före valet, hur upphetsande kan det vara?
Ungefär som säsongens sista fotbollsmatch i den lägsta serien, mellan jumbon och nästjumbon, där alla smäller på efter bästa förmåga, mest för ärans skull, men där resultatet enbart är av akademisk betydelse eftersom inget av lagen kan åka ur. Ungefär så kändes söndagens partiledardebatt i SVT:s samhällsprogram Agenda. Alla smällde på efter bästa förmåga, tonen var stundtals aggressiv, men alla som sysslar med politik vet att ett enskilt debattillfälle ett år före ett val betyder – i princip ingenting. För att använda en riktigt utsliten klyscha: det är på valdagen det avgörs.
Dagen efter undrar alla; vem vann? Ja, inte var det den regerande mästaren, M-ledaren Fredrik Reinfeldt, och inte var det utmanaren, S-ledaren Stefan Löfven heller. Inte var det alliansen, eller de rödgröna. Det var ungefär som i Lars Ekborgs gamla sketch ”Bunta ihop dom” där alla i byn ställde upp i skönhetstävlingen, men ingen vann. Till de förlorande byborna sällande sig dock Jimmie Åkesson, Sverigedemokraternas partiledare, som redan tidigt i debatten utsågs till lägst stående i hackordningen och vars argumentation hade svårt att få fotfäste och genomslagskraft.
Efteråt tyckte Stefan Löfven att den nästan två timmar långa direktsända tv-debatten ”tydliggjort skillnaderna för väljarna”. Det må han naturligtvis tycka, men samtidigt är det nog så att den väljare som missat de ideologiska skillnaderna mellan alliansen och de rödgröna antingen varit bortrest, väldigt långt bort, eller är fullständigt ointresserad av vem som styr Sverige och hur han/hon gör det. Hela den argumentation som redan upprepats intill leda upprepades ytterligare en gång. Inte ens ett osedvanligt högt uppskruvat tonläge – varför tillåter förresten programledare Camilla Kvartoft och Mats Knutson partiledarna att prata i munnen på varandra – lyckades dölja att det här var reprisernas afton.
Den senaste tidens opinionsmätningar har klart och tydligt visat att Socialdemokratin och de rödgröna är på frammarsch. Inför tv-debatten hade analys- och konsultföretaget Novus vägt samman resultaten från Demoskop, Novus, Sifo, Skop och Ipsos mätningar. Alliansen ligger under med 11,2 procent. Uppförsbacke, onekligen, och den lär inte ha blivit mindre brant efter söndagens debatt. Alliansen har ett år på sig att visa konkreta resultat för att ha skuggan av en chans att behålla regeringsmakten. Och inte bara det, debatten och retoriken måste vässas, gamla argument blir nämligen inte som nya bara för partiledaren vässat tänderna och biter ifrån sig.