Reklamjippo på mammons altare eller en importerad högtid likt Halloween?
Åsikterna om Black Friday-rean är delade.
Onekligen har den köphysteriska dagen – som ursprungligen kommer från USA och infaller på den första fredagen efter högtiden Thanksgiving – tagit Sverige med storm.
Med lockrop om billigare produkter väntas svenskarna flockas till starten av julhandeln, som enligt branschorganisationen Svensk Handel i år väntas öka med uppemot 15 procent och omsätta drygt sju miljarder kronor.
Alla är givetvis inte förtjusta över tilltaget. Tillväxtkritiker andas morgonluft.
Inte minst klädeshandeln har det senaste året pekats ut som en stor klimatbov. I somras kunde SVT rapportera att FN-organet UNCTAD (United Nations Conference on Trade and Development) menade att den globala klädesindustrin släpper ut mer växthusgaser än vad flygindustrin och sjöfarten gör tillsammans.
Vilket material som används i plaggen spelar mindre roll för för den ekologiska hållbarheten. I stället handlar det om hur kläderna tillverkas. Är produktionsbasen kol kvittar det om bomullen är ekologisk eller om tyget har återanvänts.
Samtidigt finns det flera sätt att öka den ekologiska hållbarheten när det kommer till just kläder. Att låta plagg gå i arv inom familjen när barnaskaran växer, eller skänka kläder till välgörenhet och återinsamling är ett sätt.
Ett annat sätt är att göra som den Skelleftebaserade klädesbutiken The Local Store. Butiken är nominerad till ”Årets modebutik” vid en branschgala i Stockholm. Men som Norran Affärsliv kunde berätta häromdagen har de lokala entreprenörerna valt att jobba helt lokalt under inredningen av sin nya lokal: Materialet är inte tillverkat mer än 8 kilometer ifrån butiken.
Mewell har stått för plåten, Skellefteå Snickericentral har gjort bänkskivor och kassadisk och Nordic Light har levererat ljus, ljud och skärmar.
Sammantaget små insatser för miljön och klimatet, men signalvärdet är tydligt: Det går att agera smart och miljömedvetet inom de flesta områden.
Samtidigt är handelns miljöpåverkan knappast övervägande av ondo. Alldeles för ofta tillåts frihandelsfiender och handelsmarodörer att sprida falsarier om tillväxtens konsekvenser.
Sanningen är att en utvecklad och tilltagande export och import är det enda sättet att öka välstånd och folkhälsa – och därmed stärka förutsättningarna för frihet och demokrati.
Hemligheten, om det nu finns någon sådan, ligger i att se till att genom fackliga rättigheter och minskad korruption säkerställa att tillväxtens rikedomar, i exempelvis utvecklingsländer, inte stannar hos fåtalet.
Handel får inte vara ovillkorad. Mekanismer måste se till att tillverkning av det material och de produkter som vi köper från billiga produktionsländer sker på ett socialt och klimathållbart vis.
Kanske bör Black Friday kompletteras av en Green Friday – en dag när vi endast handlar produkter som vi vet är tillverkade under villkor som motsvarar de krav som vi själva ställer på våra arbetsgivare.
Csaba Bene Perlenberg