Klimatkrisen tar varken juluppehåll eller mellandagsledigt.
Den ödesdigra, annalkande uppvärmningen kräver, även efter nyår, alla goda idéer och ansträngningar som kan uppbådas för att öka hållbarheten och rädda framtida generationer från det bitvis oansvariga arv som vi lämnar efter oss.
Det gångna året har inneburit ett senkommet genombrott i klimatdiskussionerna. Samtidigt står det klart att det inte finns en enda effektiv lösning, ingen allenarådande quick fix för att snabbt komma tillrätta med utsläpp och omställning.
Tvärtom börjar det stå allt mer klart att det kommer att vara många små delmoment, och många olika alternativa, gröna energisystem och drivmedel, som kommer att användas framöver under omställningsperioden. Det är fullt möjligt att den mest gröna faktorn för en hållbar framtid inte ens är uppfunnen, eller att det för olika länder finns olika lösningar beroende på naturtillgångar.
Därför är det av stort intresse att två gröna energiföretag i Västerbotten uppmärksammats av regeringens klimatsatsning ”Klimatklivet”. Föremålet för mångmiljonstödet är biokolen, förkolnad biomassa som framställs genom så kallad pyrolys av restprodukter från skogsindustrin, jordbruket och/eller processindustrin, och som ersätter användningen av fossilt kol.
Tekniken och produkten har flera användningsområden, däribland som en del i jordförbättring, som värmekälla eller för att rena järn vid stålframställning. Dess stora förtjänst är att det minskar den koldioxid som redan finns i luften.
Ett företag ska etablera sig i Bureå. Främst för att förse den metallurgiska industrin med biokol, men även för att producera bioolja, som görs till bland annat grön diesel av raffinaderier. Man ska också förse det lokala fjärrvärmenätet med grönare energi.
Närproducerat i ett hållbart, lokalt kretslopp. Men det är knappast en altruistisk verksamhet. Klimatkrisen kommer aldrig att lösas om det inte finns ett näringsliv, som både kan bidra med sin unika kompetens, utifrån kreativa lösningar, men som också kan skapa ny, hållbar tillväxt med tillhörande vinst.
Klimatkrisen är ett ekonomiskt paradigmskifte där många smarta innovatörer och entreprenörer har möjlighet att tälja grönt guld.
I grunden är det rätt enkelt. Det handlar om samma samhällsekonomiska mekanismer som orsakat de problem vi i dag upplever. Att låta tillgång och efterfrågan vara vägledande, även i klimatomställningen, är det mest effektiva sättet att driva på ökad hållbarhet.
Ju fler gröna lösningar det finns, och ju mer efterfrågade dessa är, inom transport-, energi- och tillverkningssektorn, i kombination med effektiv återvinning, desto mer miljövänlig blir vår vardag.
Att gräva där man står, som med biokolsproduktionen i Västerbotten, som kan erbjuda den lokala järnmalms- och stålindustrin förnyelsebar råvara, är inte bara en smart klimatlösning. Det är också en hållbar affärsidé som skapar nya jobb.
Endast så kan vi vinna morgondagen åter.
Csaba Bene Perlenberg