Var det verkligen rätt att eleverna skulle gå till skolan idag?

Skolorna och förskolorna hålls öppna trots dagens oväder i Skellefteå kommun.
Det är bra att kommunen anser att skolan är viktig, men argumenten är oklara.
– Beslut om skolan och förskolan ska alltid sätta barnen först, skriver Norrans politiske redaktör.

Ett kraftigt snöoväder påverkar hela Skellefteå kommun under fredagen.

Ett kraftigt snöoväder påverkar hela Skellefteå kommun under fredagen.

Foto: Simon Olofsson

Ledarkrönika2024-11-22 09:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Innehållet i korthet

  • Skolor och förskolor i Skellefteå kommun håller öppet trots orange vädervarning och inställda skolskjutsar.
  • Beslutet kritiseras för att skapa osäkerhet och extra arbetsbelastning för personalen, med en frivillig närvaro där lärare måste hålla reda på vilka elever som kommer.
  • Trots ekonomiska och logistiska utmaningar, argumenteras det att skolornas öppethållande är viktigt för att föräldrar ska kunna arbeta och för att säkerställa elevernas rätt till undervisning.

Skellefteå kommuns grundskolor och förskolor håller öppet trots orange vädervarning idag och trots att kommunen ställt in alla skolskjutsar. Det finns starka skäl att hålla skolor öppna trots oväder. För det första handlar det om undervisningen. Den är inget som man ska ta lättvindigt på. Det är bra när skolor värnar om lektionstid och att elever får den undervisning de har rätt till. För det andra handlar det om att andra arbetsplatser påverkas av skolor och förskolor som stängs. 

Föräldrar till yngre barn är beroende av att förskolorna och grundskolorna är öppna så att de själva kan gå till sina jobb. Det vore illa om hemtjänsten inte kunde komma för att skolan var stängd, eller om plogen inte kunde gå för att ingen kan ta hand om chaufförens barn. Samtidigt ska skolan och förskolan alltid i första hand vara till för barnen. Det som är bäst för dem måste väga tyngst.

undefined
Under fredagen är alla skolskjutsar i Skellefteå kommun inställda.

Det är svårt att förstå grundskolans beslut att införa en slags frivillig skolnärvaro idag, där lärarna förväntas bedriva fungerande undervisning och samtidigt hålla reda på vilka som kommer och som inte kommer till skolan. Alla föräldrar förväntas meddela om deras barn inte dyker upp, men det är lätt att räkna ut att det inte kommer funka i alla lägen.

Det är också lätt att inse att det kan vara svårt för många att ta sig till och från skolan en dag som denna. Det kan vara just idag som föräldrarna inte kan skjutsa. Även om inga allvarliga situationer uppstår så blir det en extra anspänning för skolornas personal att hålla reda på vilka som är på plats, vilka som är på väg och vilka som vänt hem eller gått till en kompis när snöpulsandet satt stopp för skoldagen. Man ska inte överdriva farorna för barnen och ungdomarna att gå till och från skolan idag, men riskerna finns såklart.

Skolorna och förskolorna i Skellefteå kommun är hårt pressade. Ekonomin är i botten, vikarier får i princip inte tas in och personalen måste jobba hårt även en vanlig dag. Med tanke på detta hade det varit bra om skolförvaltningen förhållit sig mer aktiv till de problem som dagens (och gårdagens) oväder kan skapa. 

undefined
Ana-Maria Deliv, chef på utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen, understryker vikten av att förskolor och skolor hålls öppna.

När förvaltningschefen uttalade sig till Norran på torsdagskvällen menade hon att de fattade sitt beslut om skolorna utifrån SMHI´s gula vädervarning, att höjningen till orange hade kommit sent. Ett sådant uttalande får en att tro att de slutade tidigt på skolförvaltningen igår. Norran rapporterade om den höjda vädervarningen redan före lunch på torsdagen.

Det hade varit möjligt att utlysa fjärrundervisning från årskurs sex. Det hade också varit möjligt att instruera skolor och förskolor att fokusera på tillsyn och omsorg en dag som denna. De lärare och förskollärare som lyckats ta sig till arbetet idag kan inte förväntas vikariera för varandra på vanligt sätt. 

Det finns berättelser från tidigare ovädersdagar att personal som inte undervisat passat på att jobba hemifrån. Med tanke på skoförvaltningens oklara krishantering hoppas jag att sådana storys inte blir följden av denna dag. En dag som denna behövs chefer, administratörer och kvalitetsledare och kuratorer i extra hög grad ute på skolorna.