Trevlig midsommar i skuggan av alla dessa kriser

Det som skulle bli en magisk midsommar riskerar bli en tragisk med trafikolyckor, drunkningsolyckor, misshandel och våldtäkter.

Det går bra att plocka sju sorters blommor och lägga dem under huvudkudden på ett coronasäkert sätt.

Det går bra att plocka sju sorters blommor och lägga dem under huvudkudden på ett coronasäkert sätt.

Foto: Ulf Palm/TT Nyhetsbyrån

Ledarkrönika2021-06-25 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är midsommarafton.

Det brukar vara en dag fylld med trevligt umgänge och god mat, prat och skratt.

Men så blir det inte. Inte i år heller.

Förra året handlade det om coronakrisen. I år har den fått sällskap av en politisk kris.

Det är inte utan att man tycker lite synd om de politiker som förmodligen får midsommarhelgen förstörd av förhandlingar.

Ingen rast, ingen ro i jakten på en ny regering.

Kalla det chicken race, kalla det politiskt rävspel. Hur som helst är tiden på väg att rinna ut för Stefan Löfven och hans regering. Det finns en hel del som talar för att Sverige är på väg mot ett extra val.

I den politiska slughetens era har Annie Lööf visat sig vara slugast av dem alla. Hennes utspel om att hon kunde tänka sig att överge kravet på fri hyressättning i nyproduktion innebär att kan Centerpartiet med gott samvete kan säga: vi var beredda att förhandla, att kompromissa, varför var ni andra inte det?

Den dörr som Centerpartiet under några dramatiska timmar på onsdagseftermiddagen öppnade på glänt slogs med eftertryck igen av Liberalerna. Som snabbt sköt Socialdemokraternas förhoppningar på en snabb återkomst i sank genom att upprepa beskedet att man nu verkar för en liberal, borgerlig regering.

Centerpartiet överlämnade ”Svarte Petter” till Liberalerna. Som har valt väg. Som står fast vid sitt vägval. Som borde ha valt en annan väg. Som borde ha verkat för ett politiskt mittenblock i stället för ett konservativt.

– Vi kommer inte ingå ett nytt avtal med vad som i praktiken blir både Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet, lät L-ledaren Nyamko Sabuni meddela i en intervju med TT.

Senast när måndag övergår i tisdag måste statsminister Stefan Löfven lämna besked: att avgå eller utlysa extra val är frågan.

Från en kris till en annan, från regeringskris till coronakris.

Sakta men säkert är Sverige på väg mot någonting som i bästa fall kan betecknas som ett normaltillstånd. Vi är inte där ännu. Men det flesta siffrorna pekar i rätt riktning. Nu låter statsepidemiolog Anders Tegnell meddela att vi inte är speciellt långt ifrån en ny nivå.

Och det låter ju bra.

Nu gäller det bara att hålla i och hålla ut, en liten stund till, som statsminister Stefan Löfven (S) brukar uttrycka det.

Det enda man kan göra är att hoppas på att regering och myndigheter lärt sig någonting av hösten 2020 där smittspridningen plötsligt tog fart igen. Tack vare vaccinationen är utgångsläget betydligt bättre i år än i fjol.

Dock måste alla förstå allvaret i situationen och följa Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer.

Men enligt kvällstidningarna är det inte så. Alltför många festar alltför mycket tillsammans med alltför många kamrater.

Vi har alla ett gemensamt ansvar för att förhindra smittspridning. Ett budskap som många tycks ha förpassat till glömskans kammare.

När vi ändå är inne på avdelningen kriser. Här kommer kris nummer tre, som hänger samman med kris nummer två.

Det är ingen nyhet att Systembolaget ökar sin försäljning veckorna före midsommar. Och ökar Systembolaget sin försäljning så dricks det mer alkohol. Ingen empirisk raketforskning behövs för att kunna konstatera följd och verkan i det sammanhanget.

Det som skulle bli en magisk midsommar riskerar att bli en tragisk: trafikolyckor, drunkningsolyckor, misshandel, våldtäkter. Och även om själva resandet minskat i coronapandemins fotspår är midsommarhelgen en olycksdrabbad helg.

Alkoholen kan ge upphov till skador, både på kort och lång sikt, och orsaka ett stort antal sjukdomstillstånd.

Ju mer alkohol desto allvarligare skador. Om det finns det en konsensus i forskarvärlden.

Uppskattningsvis orsakade alkoholkonsumtionen förluster av närmare 80 000 friska levnadsår i Sverige 2016. Hur många som dör av alkoholrelaterade sjukdomar och skador är svårt att fastställa, men enligt beräkningar inträffar cirka 3 000 alkoholdödsfall varje år.

Vad som behövs är att Sverige håller fast vid den alkoholpolitik som tjänat landet väl: punktskatter, åldersgränser samt ett detaljhandelsmonopol (Systembolaget) med begränsningar i öppettider och antalet försäljningsställen.

Men vad som också behövs är att alla tar sitt ansvar, inte bara för att undvika alkoholrelaterade olyckor och dödsfall utan också för att inte medverka till ökad smittspridning. För även om pandemin för tillfället tycks vara under kontroll så kan läget snabbt förändras.

Med den uppmaningen och de orden på vägen tillönskar jag ledarsidans läsare en riktigt trevlig midsommar.

Fotnot: Texten är skriven utifrån den situation som rådde i regeringskrisen sent torsdag eftermiddag.