Tänk om jag fick känna lukten av bajs

Det var för ganska exakt ett år sedan som jag för andra gången drabbades av covid-19. Detta fick konsekvensen att min förmåga att känna lukt och smak förändrades. Vissa smaker och lukter försvann, några ändrades och andra fanns kvar oförändrade. Denna förändring påminde mig om något viktigt.

"För alla de som känner lukten i fråga kan det fort kännas som att det vore bättre att slippa, men det är ett typiskt fall av att vi inte vet hur bra vi har det."

"För alla de som känner lukten i fråga kan det fort kännas som att det vore bättre att slippa, men det är ett typiskt fall av att vi inte vet hur bra vi har det."

Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Ledarkrönika2023-04-27 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi lever onekligen i en tid med stora utmaningar i form av bland annat hög inflation, global uppvärmning och krig i Europa. Vid närmare eftertanke så lever vi rätt ofta i en tid som upplevs som väldigt negativ. Några exempel från närtid är terrorattentat, ekonomiska kriser som avlöser varandra, en politiskt orolig omvärld och inte minst pandemin.

Det är lätt att fastna i allt det dåliga och glömma bort allt det bra i livet. Vi har förmånen att bo i ett av världens rikaste länder och därtill ett land som har valt att bygga upp ett ambitiöst välfärdssystem. Vi har en avgiftsfri skola och en sjukvård där det kostar ett par hundralappar för att träffa en läkare. I Sverige har vi god tillgång till internet och det anses helt vedertaget för en familj att ibland åka på solsemester på andra sidan jorden.

Förlust som leder till insikt
Det är inte förrän vi förlorar våra förmåner som vi påminns om hur bra de flesta av oss verkligen har det. Det är först då elpriserna stegrar som vi uppskattar hur billig el vi har haft, det är först då vattnet innehåller kryptosporidier som vi påminns om det rena vattnets oerhörda värde och det är först då jag inte längre känner lukt som jag uppskattar att jag tidigare kunde känna om vårt barn behöver byta blöja.

Att jag också har förlorat förmågan att känna smaken av choklad känns som ett lyxigt problem att dras med. Därför känns det mer träffande för resonemanget att prata om lukten av just blöjor. För alla de som känner lukten i fråga kan det fort kännas som att det vore bättre att slippa, men det är ett typiskt fall av att vi inte vet hur bra vi har det.

Men likt läget i politiken och världen runt om mig finns det anledning att komma ihåg allt det bra i ens liv. Min syn, hörsel och känsel fungerar fortsatt bra och jag har till och med fått behålla några smaker och lukter. Jag blev väldigt glad då jag häromveckan gick in på en blomsteraffär och kände att den karakteristiska doften av jord och växter fortfarande fanns i mitt register.

Fokusera mer på allt det bra
Evolutionen har programmerat oss att fokusera på det dåliga eftersom att det historiskt sett givit oss bättre chanser att överleva. Att se det negativa ger oss också fokuset och drivkraften att ta tag i problemen, men då problemen ibland ligger utanför vårt inflytande så leder det snarare till nedstämdhet.

Det finns alltså en förklaring till att vi fokuserar så mycket på det som är fel. Men för de allra flesta skulle det vara mycket välgörande för vårt och våra närståendes mående om vi då och då påminde oss själva och de runt om oss om allt det positiva i våra liv.

Den bildliga sammanfattningen lyder: De som kan borde i större utsträckning ta sig tid att stanna upp och dofta på blommorna. Vi får inte glömma allt det bra.

PS. Ni behöver absolut inte göra detsamma med bebisars blöjor, men nog är jag allt lite avundsjuk på er trots allt. Ni vet inte hur bra ni har det. DS.