Ett jämställt idrottande kan locka fler kvinnor till Skellefteå

Skellefteå har ett underskott av kvinnor i befolkningen. Ett sätt att locka fler kvinnor att bo kvar, eller flytta hit, är att fortsätta stärka damidrotten.

Skellefteå AIK spelar i SDHL 24/25.

Skellefteå AIK spelar i SDHL 24/25.

Foto: Robin Lindgren

Ledarkrönika2024-10-11 08:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Innehållet i korthet

  • Skellefteå försöker locka fler kvinnor till staden genom att stärka damidrotten. Historiskt sett hade staden framgångsrika damlag på elitnivå under 1980- och 1990-talen.
  • Under början av 2000-talet minskade dock damidrottens popularitet i Skellefteå, vilket ledde till att många elitidrottande kvinnor flyttade till andra städer.
  • Skellefteås kommun har gjort viktiga satsningar för att främja damidrotten under det senaste decenniet. Idag finns flera aktiva damlag och en växande gymnastikförening.

Historiskt sett har damidrotten haft en stark förankring i Skellefteå. Under 1980- och 1990-talen hade kommunen ett antal framgångsrika damlag på elitnivå. Vid olika tidpunkter under perioden spelade handbollslaget i allsvenskan, KFUM:s basketlag i högsta divisionen, och volleybollaget på elitnivå. Sunnanås fotbollslag vann två SM-guld och Skellefteå IBK:s damer gick till en SM-final i innebandy under samma tidsperiod. 

Med flera damlag på elitnivå kunde de kvinnor som ville elitidrotta och bo i Skellefteå stanna kvar eller flytta hit. Runt år 2000 började dock kommunen gradvis förlora sin position som ett mecka för damidrott. I dag finns inget av nämnda lag kvar i den högsta serien. De har försvunnit eller flyttats ner i lägre divisioner. Utvecklingen ledde till att många elitidrottande kvinnor i Skellefteå kom till ett vägskäl i livet. Antingen kunde de välja att bo kvar och idrotta på en lägre nivå, eller flytta och fortsätta sin elitsatsning. Många valde det senare alternativet, och blev stjärnor i andra lag och i andra städer. 

Det finns flera orsaker till damidrottens nedgång under början av 2000-talet. Dels det minskade intresset för lagidrott bland yngre kvinnor, de slutade lagidrott i en lägre ålder än tidigare, dels blev det populärt med friare träningsformer som gym och olika typer av gruppträning, som spinning och aerobics. 

undefined
Sunnanås damer har länge varit Skellefteås bästa lag. de har bland annat två SM-guld i ryggen.

Ekonomiska faktorer spelar också en viktig roll i damidrotten. Många damlag tvingades börja om i lägre divisioner eller lägga ner sin elitverksamhet på grund av bristande ekonomiskt stöd. Denna utveckling har även bidragit till att många damlag som vill elitsatsa har haft svårt med kontinuiteten. Ett exempel på denna problematik är när Morön BK överlät sig sin elitlicens, och lade ner elitsatsningen för damerna för två år sedan. 

Skellefteås kommun har dock gjort viktiga satsningar för att främja damidrotten det senaste decenniet. Byggandet av Balderhallen, Florahallen och idrottshallen på Morö Backe har förbättrat möjligheterna att träna mer och bättre, även för damidrottare. Frågan är dock varför dessa investeringar inte skedde tidigare? 

Den första ishallen i Skellefteå byggdes redan 1967, men den första fotbollshallen stod klar först 2012. Det säger något om kommunens prioriteringar. Det är tydligt att sporter där kvinnor dominerat historiskt sett har fått mindre resurser, särskilt jämfört med herrarnas ishockey, som alltid haft goda förutsättningar inom kommunen. 

undefined
En stark uppställning. Åkare från Skellefteå skidklubb december 2023. Elsa Henriksson Ella Burman Thea Nilsson Evelina Crüsell, Ellen Berglund, Thea Nordin, Nea Seiger, Vilja Åkerlund Nova Vennerstén.

Besluten som knuffat damidrotten i rätt riktning var senfärdiga, men de har bidragit till goda resultat. Idag finns flera aktiva damlag inom innebandy, en växande gymnastikförening och ett damlag i hockeyns högsta division. Nästa säsong kan dessutom två damlag i fotboll tävla på elitnivå. Denna återväxt inom damidrotten speglas även i statistiken från Riksidrottsförbundet statistik.

Förbundets siffror från år 2022 visar att flickor och pojkar idrottar lika mycket i åldern 7–25 år i Skellefteå. Denna jämlikhet främjar idrotten på alla nivåer, och Skellefteås lärdom till andra kommuner blir därför tydlig: Var rädda om era damlag, och se till att de får de goda förutsättningar att kunna träna och tävla året om i fina idrottshallar. 

Förhoppningsvis leder damidrottens nuvarande tillväxt i Skellefteå till att fler idrottande kvinnor väljer att stanna kvar eller flytta hit. Det är precis vad kommunen behöver i en tid där inflyttningen domineras av män.

Adam Bäckström, fristående ledarskribent