Glöm inte vattenkraften Busch!

Skellefteå kraft ägs av en kommun som varit socialdemokratiskt styrd sedan 1940-talet. Bolagets styrelse är kommunpolitiker.

Enkelspårig. Enerigiminister Ebba Busch vill öka elproduktionen i Sverige men är för fokuserad på kärnkraft.

Enkelspårig. Enerigiminister Ebba Busch vill öka elproduktionen i Sverige men är för fokuserad på kärnkraft.

Foto: Pär Bäckström/ Frilans

Ledarkrönika2024-04-08 08:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det gör att företaget skulle kunna vara sårbart för partipolitiska hänsyn när det ska ta ställning i samhällsfrågor som rör el- eller energi. 

Här om veckan gjorde Skellefteå kraft just ett sådant ställningstagande. Regeringen hade presenterat sin proposition för energipolitikens långsiktiga inriktning och bolaget valde att gå ut med ett ganska kritiskt pressmeddelande med budskapet att det är svårt att inte bli besviken på regeringens politik. Vad var nu detta? Regeringens långsiktiga plan handlar om en stor utbyggnad av alla elkraftslag i Sverige. Skellefteå kraft som investerat i både vatten-, vind- och kärnkraft borde väl kunna se sig själv som vinnare med en sådan politik i ryggen?

I samtal med Norran säger Skellefteå krafts vd Joachim Nordin:

– Problemet är att regeringen är för fokuserad på kärnkraft. Den tar för lång tid att bygga ut.

– Politiken är viktig för vår affär, men mycket är osäkert och otydligt. Vi vill veta vilka villkor som kommer gälla för utbyggnad och effektökning av vattenkraften. Där kan vi bidra med mycket inom relativt kort tid, fortsätter Nordin.

Regeringen pekar ut en inriktning för energipolitiken där Sverige nästan ska fördubbla elproduktionen till 2045. Det ökande elbehovet beror för det första på omställningen från bensin- och dieseldrivna fordon, för det andra på motsvarande omställning inom industrin, och för det tredje på nyetableringen av elintensiv industri i Sverige, till exempel Northvolts batterifabrik i Skellefteå. 

För att klara målet tänker sig regeringen att sol-, vind- och vattenkraft behövs, men framförallt lyfter de fram kärnkraften. Till 2045 kan det behövas motsvarande tio nya kärnkraftsreaktorer enligt regeringen. Anledningen till att de är så fokuserade på att bygga just kärnkraft är att den ger mycket el och är kontrollerbar. Under de sista tio åren har elproduktionen byggs ut i Sverige men inte på ett sätt som regeringen är nöjd med.

– Det är främst intermittent (väderberoende) vindkraft som inte har haft krav på sig att leverera de egenskaper som elsystemet behöver, säger energiminister Ebba Busch (Kd). 

– Det räcker alltså inte med att bara ösa in en massa ny elproduktion och elnät, fortsätter hon.

Enligt Skellefteå kraft skapar denna typ av uttalanden från energiministern en osäkerhet i branschen. Frågan de ställer sig är om det kommer vara möjligt att genomföra stora och dyra investeringar i annat än kärnkraft. De frågar sig också om subventioner av ny kärnkraft på något sätt ska belasta andra kraftslag.

– Det vi vill se är en teknikneutral energipolitik, säger Skellefteå krafts vd Joachim Nordin. 

Det framstår i mina ögon som att Skellefteå kraft har en saklig poäng i sin kritik mot regeringen. Den vill skynda på elektrifieringen av Sverige, men är otydlig och delvis kritisk till utbyggnad av vindkraft. När det gäller vattenkraften säger regeringen nästan ingenting. Just detta är ett stort minus eftersom de då missar den potential av planerbar elkraft som den redan utbyggda vattenkraften erbjuder. Skellefteå krafts pågående uppgradering i Rengård väntas exempelvis ge den kraftstationen en fördubblad effekt.

Ett affärsdrivande bolag med en viktig samhällsfunktion gör rätt i att påpeka hur politiken borde se ut. Det är bra att det är saklighet och inte partipolitik som styr bolagets agerande. Nu får vi hoppas på en tydlig och teknikneutral energipolitik från regeringen framöver.