Skellefteå behöver förbereda sig för den riktiga Northvoltkrisen

De negativa nyheterna kring batterifabriken i Skellefteå skapar oro i bygden. Men frågan om vad som händer när krisen kommer borde påverka politiken även när alla pilar pekar uppåt.

Pressad. Peter Carlsson är VD för Northvolt. Under den sista tiden har det kommit många negativa rapporter om bolaget.

Pressad. Peter Carlsson är VD för Northvolt. Under den sista tiden har det kommit många negativa rapporter om bolaget.

Foto: Wilhelm Sandelin Anton

Ledarkrönika2024-07-06 08:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nyheten i korthet

  • Negativa rapporter om batterifabriken Northvolt i Skellefteå, inklusive avbokade ordrar och framflyttade produktionsmål, skapar oro i regionen.
  • Trots bekymmer, Northvolt har kapitalstarka ägare och fabriksbygget är attraktivt för potentiella investerare.
  • Skribenten uppmanar till satsningar på utbildning och ett gott företagsklimat för att förbereda samhället för framtida industriella förändringar.

Under den senaste tiden har det cirkulerat en stor mängd negativa rapporter kring den stora batterifabriken Northvolt. Det har handlat om oro kring arbetsmiljön men också om ekonomi. En stor order från BMW har avbokats. Ambitioner om nya fabriker ställs in eller skjuts på framtiden och målet att nå full produktion i Skellefteå har flyttats fram till 2026.

Denna negativa rapportering synliggör det som alla inblandade hela tiden vetat. Northvolt är ett stort och svårt projekt som kan misslyckas. Mycket talar dock för att Skelleftefabriken har tiden för sig. Northvolt har kapitalstarka ägare och BMW´s avbokade order är enligt Northvolt mindre än 5 procent av den totala orderstocken. Dessutom har fabriksbygget kommit så långt att de stora värden som finns där, i form av anläggningar och maskiner, blir attraktiva för andra investerare att göra något av om Northvolt skulle gå riktigt dåligt.

undefined
Örvikensågen är ett av många industriminnen i Skellefteå kommun. På 1930-talet hade företaget över trehundra anställda.

Internationell och lokal industrihistoria visar dock att det enda man kan vara helt säker på med stora arbetsgivare är att de förändras. Skellefteå har varit en industristad i över hundra år, men de stora arbetsgivarna har skiftat. Industriella arbetsgivare har kommit och försvunnit i Skelleftebygden. Spåren finns på många ställen i Bureå, Örviken, Ursviken, Byske, Furuögrund och många fler platser. Nedlagda och ofta övervuxna industritomter bär spår från gamla stora arbetsplatser.

undefined
Små och medelstora företag står för de flesta arbetstillfällena i Sverige.

Det finns många namn som kan används för fenomenet att industrier etableras, växer och läggs ned. Strukturomvandling är det byråkratiska ordet. Kreativ förstörelse är ett mer visionärt ideologiskt begrepp som liberaler ofta använder.

Northvolt är idag en del av den kreativa förstörelse som (förhoppningsvis) ska göra att många oljeraffinaderier och bensinpumpar blir onödiga i framtiden. Men Norranområdet och Skellefteå kommer påverkas av strukturomvandlingar även i framtiden och dagens tillväxtindustrier kommer utmanas i dessa skeden.

undefined
Entreprenörbostäder i Ursviken. På denna plats låg tidigare den stora Scharinsfabriken.

Det bästa regionens politiker kan göra idag för att förbereda samhället för framtidens förändringar är att satsa på utbildning och ett gott företagsklimat. Samhällen där det både finns välutbildade människor och vägar till vidareutbildning och omskolning har goda förutsättningar att ta vara på de möjligheter som trots allt finns när industrin förändras. I Skellefteå borde detta få politikerna att förstå hur viktigt det är att kommunen snarast får upp finansieringen av grundskolan till en dräglig nivå.

undefined
Bolidenskolan är en av Skellefteå kommuns många skolor. Tyvärr är skolverksamheten i kommunes satt under hård ekonomisk press.

Poängen med ett gott företagsklimat är att skapa en grogrund i samhället för alternativ till de stora industriarbetsgivarna. Även om industrietableringarna skapar många jobb så kommer största delen av framtidens Skelleftebor arbeta inom små och medelstora företag. Det är mångfalden inom näringslivet som över tid skapar ett fungerande samhälle med service, handel, verkstäder, restauranger och turistverksamhet. Här har Skellefteå kommun mycket att bevisa. Svenskt näringslivs mätningar visar att företagarna upplever kommunen som en relativt dålig plats driva näringsverksamheter. Antalet företagare är dessutom lågt i Skellefteå.

Vi vet inte hur långt bort in framtiden som just Northvolt drabbas negativt av strukturomvandling. Men en sak är säker. Det är nu som människorna i denna bygd skapar sina förutsättningar att hantera den.