SkellefteĂ„ axlar för stort ansvar – med lĂ„nade pengar

SkellefteÄ kommun budgeterar för nÀstan 9 miljarder i investeringar fram till Är 2033. För att finansiera investeringarna krÀvs det nya miljardlÄn. Samtidigt visar staten ett svagt intresse för att understödja SkellefteÄ i samhÀllsomvandlingen. Nu behöver villkoren för den gröna omstÀllningens risker och utmaningar omförhandlas.

”Med Northvolts etablering har tusentals jobb skapats, och flera miljarder investeras i SkellefteĂ„. Kommunens framtid kommer dĂ€rför att samspela med Northvolts utveckling.”

”Med Northvolts etablering har tusentals jobb skapats, och flera miljarder investeras i SkellefteĂ„. Kommunens framtid kommer dĂ€rför att samspela med Northvolts utveckling.”

Foto: Johanna Sandgren

Ledarkrönika2023-11-10 07:30
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Med Northvolts etablering har tusentals jobb skapats, och flera miljarder investeras i SkellefteÄ. Kommunens framtid kommer dÀrför att samspela med Northvolts utveckling, och den förvÀntade befolkningsökningen som bolagets behov av arbetskraft förutsÀtter. Parallellt med nya jobb och investeringar kommer dock stora risker. SkellefteÄ kommuns skuldsÀttning har tiodubblats sedan Northvolts etablering 2017. Samtliga investeringar och skulder Àr inte direkt knutna till Northvolts etablering. Men en betydande andel av dem Àr dock det.

Oavsett vilken kommun Northvolt skulle ha valt för sin nyetablering skulle den möta ungefÀr samma utmaningar och problem som SkellefteÄ kommun gör i dag. Samtidigt som klimatnyttan pÄ samma Àr tÀnkt att gynna hela Sverige. Framtiden för Northvolt och andra bolag inom de nya gröna industrierna Àr dÀrmed mer Àn en angelÀgenhet för endast en kommun. Om Sverige ska kunna nÄ klimatmÄlen pÄ ett ekonomisk hÄllbart sÀtt kan inte en eller ett fÄtal kommuner ta nÀstan all ekonomisk risk. Och just dÀrför bör staten göra mer för att hjÀlpa SkellefteÄ i sin omstÀllning. SÀrskilt med anledning av att bostadsbristen i SkellefteÄ Àr alarmerande. DÀr Northvolt riskerar brist pÄ arbetskraft, och SkellefteÄ riskerar en lÀgre befolkningstillvÀxt.

KommunalrĂ„det Evelina Fahlesson (S) har ifrĂ„gasatt rimligheten i att SkellefteĂ„ tvingas lĂ„na miljarder till nyinvesteringar – medan staten sitter lugnt i bĂ„ten. FarhĂ„gorna delas av Sveriges kommuner och Regioner (SKR). SKR ser det som ohĂ„llbart att enskilda kommuner tvingas ta sĂ„ stora risker som SkellefteĂ„ gör i den gröna industrins kölvatten. SĂ€rskilt i avsaknad av mer ekonomiskt stöd frĂ„n staten. Eller andra garantier som minskar risken med investeringarna, om de tilltĂ€nkta skatteintĂ€kterna uteblir.

Vad sĂ€ger dĂ„ regeringen om ett ökat statligt stöd för de kommuner som Norrlands nya gröna industrier byggs upp i? I riksdagen har bĂ„de Fredrik Stenberg (S) och Isak From (S) lyft problemet med den kĂ€nnbara ”tillvĂ€xtvĂ€rken” SkellefteĂ„ kommun prĂ€glas av. Med bostadsbrist och kraftigt ökade investeringskostnader. Som till stor del hĂ€nger samman med Northvolts framvĂ€xt.

Svaren pĂ„ nödropen frĂ„n vĂ„ra folkvalda politiker blev Ă„terhĂ„llsamma. Och talande för hur riskerna i den gröna omstĂ€llningen fördelas. Regeringen pĂ„talade att bostadsförsörjningen Ă€r en kommunal frĂ„ga. Och pĂ„minde om de jobbtillfĂ€llen som skapats, och nĂ€sta Ă„rs utredning om en sammanhĂ„llen plan för Norrlands gröna industrier. UnderförstĂ„tt: SkellefteĂ„ bör inte vĂ€nta sig direkta stödpaket, eller andra lĂ€ttnader för kunna stĂ€vja den snabba tillvĂ€xtens kostnader och problem. Som en direkt konsekvens av budskapet tvingas nu Skebo ta ett Ă€nnu större ansvar, och lĂ€gga mer pengar i potten. Bolaget vĂ€ntas bygga bostĂ€der för cirka 3 miljarder under perioden 2023–2024.

Det Àr lÀtt att utgÄ frÄn SkellefteÄ kommuns kalkylerade investeringar, med tillhörande risker. Men frÄgan Àr större Àn sÄ. Oavsett vilken kommun som stÄr i centrum kan inte de gröna industrietableringarna betraktas som en eller ett fÄtal kommuners angelÀgenhet. I sÄvÀl fördelningen av risker, utmaningar och ansvar, sÄ behöver regeringen se frÄgorna som en nationell angelÀgenhet. Och mindre som en enskild kommuns problem att ensam hantera.

Adam BÀckström Àr fristÄende ledarskribent.