Det vara bara några minuter innan kommunpolitikernas presskonferens när en kvinna med rullator gick fram till en av funktionärerna. Hon var förbannad. När hon såg kommunalråden från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet hävde hon ur sig sin frustration.
– De gör inget för oss gamla och sjuka! sa kvinnan ganska högt så det hördes där jag satt i lokalen.
Jag såg ingen av oss journalister som var tillräckligt snabb att prata med henne innan hon gick sin väg. Vi var väldigt fokuserade på den presskonferens som politikerna skulle hålla.
Sanningen om en kommuns budget har alltid många sidor men det är lätt att peka ut styrkorna som Skellefteå kommun har. Arbetslösheten är låg, befolkningen växer och skatteintäkterna ökar. Kommunorganisationen är också i grund och botten rik. Endast tjugo procent av investeringarna behöver lösas med hjälp av lån. Resten klarar kommunen själv med egna pengar.
Åtminstone tre svagheter gömmer sig bakom de starka siffrorna. Det handlar om skolans ekonomi, om det höga skatteläget och om den osäkra framtiden. Dessutom finns det något i äldreomsorgen som gnager.
Skolans ekonomi i Skellefteå är begränsad. Det är svårt att peka ut någon gång då det inte varit svårt för skolorna att få ekonomin att gå ihop. I slutet av 2023 skrev kommunen av stora underskott inom skolan. Men det hjälpte inte länge. Redan i februari 2024 pekade skolförvaltningens siffror på att det skulle bli lika stora underskott i år. Därför sjösattes ett sparpaket som sedan dess innebär att inköp, vikarier och assistenter hålls på ett absolut minimum. Trots detta är risken stor att det blir underskott för skolan även detta år.
Skatten i Skellefteå per hundralapp är 22,60 kr. Det är lägst skatt i Västerbottens län, men samtidigt klart över riksgenomsnittet som är 20,70. Hög kommunalskatt kan vara avskräckande för de som överväger att flytta till en kommun. Det kan också driva på en känsla av orättvisa om kommunalskatten är hög samtidigt som välfärdens verksamheter har brister.
I Skellefteå är det dock ett annat problem som är det värsta. Trots hög skatt räcker pengarna inte till för all verksamhet. Att kommunen klarar ekonomin beror på överskott från Skellefteå kraft. Att kommunen äger ett lönsamt kraftbolag är fantastiskt för ekonomin. Men med tanke på att skatten är hög och pengar från kraftbolagets läggs till ovanpå borde det finns mer ekonomiska möjligheter att stärka välfärdens verksamheter än vad det gör idag.
De stora varslen på Northvolt visar att Skellefteås positiva befolkningsutveckling kan vända. Man behöver inte vara pessimist för att konstatera den saken. För kommunen innebär detta en risk att befolkningen trots allt börjar minska och skatteintäkterna krympa. Politikerna från S & V bedyrar att de är beredda, och har handlingsutrymme att agera om detta skulle ske. Men det återstår att bevisa. Framtiden är alltid oviss, men för Skellefteå finns det extra många frågetecken just nu.
Jag vet inte varför kvinnan med rullatorn var så upprörd. Att S & V inte gör något för äldre och sjuka är på det stora hela en orättvis beskyllning. Men det kan ändå vara så att enskilda människor kommer i kläm när äldreomsorg, sjukvård och andra välfärdssystem ska fungera ihop. Däremot är det sant att inte heller äldreomsorgen i Skellefteå går genom detta budgetår utan problem. Kommunen satsar men det saknas personal och pengarna räcker inte hela vägen.
Trots ett positivt läge kommer det krävas mer än vad detta budgetförslag utlovar om S &V ska kunna styra kommunen på ett utvecklande sätt. Framgång kan inte mätas i kronor och ören utan i hur väl omsorgen, skolan och övriga samhället faktiskt fungerar. Där har Skellefteå mycket kvar att jobba på.