Radiotystnad från Rosenbad

I dessa budgettider får jag ofta frågan, både från nära och de längre ifrån, ifall vi i Vänsterpartiet kommer att vara nöjda med utfallet. Det enkla svaret på den frågan är; att det är vi naturligtvis aldrig, att det alltid saknas medel och att prioriteringar och kompromisser är jobbiga.

”Inbromsningen, tvärstoppet, av bostadsbyggandet kan jag först och främst nämna då det är det tydligaste hotet mot att vi som kommun ska kunna uppfylla alla arbetsgivares önskan om att hitta boende till sin personal.”

”Inbromsningen, tvärstoppet, av bostadsbyggandet kan jag först och främst nämna då det är det tydligaste hotet mot att vi som kommun ska kunna uppfylla alla arbetsgivares önskan om att hitta boende till sin personal.”

Foto: Yvonne Rönngren

Ledarkrönika2023-09-09 07:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Men till skillnad från de styrande i riksdagen har jag varit noga med att inte ge falska utfästelser. Vilket i sig kanske inte var så smart då många verkar klara sig undan med vilka löftesbrott som helst.

Med det sagt har det som alltid, när det kommer till budgetöverenskommelser, varit tuffa men renhåriga förhandlingar med S. Värre är att vi (Skellefteå kommun) är så beroende av omvärlden. Det har vi på ett eller annat sätt alltid varit, men nu är det än tydligare. Inbromsningen, tvärstoppet, av bostadsbyggandet kan jag först och främst nämna då det är det tydligaste hotet mot att vi som kommun ska kunna uppfylla alla arbetsgivares önskan om att hitta boende till sin personal. 

Inom det här området har det rått radioskugga från regeringshåll. Ja förutom att de tillsätter ännu en ny utredning. Politiskt skulle man dock snabbt som tusan kunna komma med konkreta förslag på hur bostadsbyggandet ska komma i gång, men icke sa Nicke. I stället tog man bort investeringsstödet, ett stöd som naturligtvis borde ha varit kvar och förbättrats. Staten skulle dessutom kunna ge lånegarantier för att stimulera nyproduktion. Som det är nu fungerar inte marknaden och det är för väl att vi har ett livskraftigt kommunalt bostadsbolag, annars hade det sett än värre ut.

Det andra området som vi som tillväxtkommun är otroligt beroende av är infrastruktur. Ja, och även där råder det total radioskugga från regeringshåll. Fast det är känt sedan länge vad som måste och borde göras. Men nej, vi tar till en ny utredning i stället, samtidigt som en hel del industrier i Skellefteå går på högvarv vilket innebär åtskilliga transporter i vårt smala nät av gator, vägar, hamnar, för att inte tala om järnväg. Och på tal om hamnar, i många städer där är hamnverksamheten en statlig angelägenhet, men nej, inte i Skellefteå, därför ligger det ett kommunalt investeringsbehov på cirka två miljarder inom det verksamhetsområdet.

Det tredje området som vi är beroende av support från andra är kompetensförsörjningen. Inte heller här får vi någon hjälp från regeringen, nej tvärtom, det görs svårare för företag att rekrytera personal från andra delar av världen. Samtidigt som regeringen inte anstränger sig för att gör något åt problematiken med att de på många platser i detta land finns en hel del som inte har ett arbete, samtidigt som det finns lediga jobb här.

Det fjärde och sista området, som jag tänkte nämna, är utbildning. Vi är den största kommunen i Sverige som inte har en egen högskola. Det kan man naturligtvis inte göra något åt i en handvändning, men det skulle vara klädsamt ifall man från regeringshåll pekade med hela handen och sköt till medel så att fler utbildningsplatser förlades i Skellefteå. För att på så vis underlätta rekryteringen av personal och för att vi ska få ut mer av alla spjutspetsetableringar som sker i vår vackra kommun.

I och för sig är jag varken den första eller sista som bekymrar mig över den rådande tystnaden från regeringshåll, i kvällspressen gick det nyligen att läsa; ”Elisabeth Svantesson är Sveriges i modern tid osynligaste finansminister”.

Vidare påpekade SKR:s chefsekonom Annika Wallerskog, i en artikel i DN, att det är orimligt att de små kommunerna i norr måste ta så stora investeringsansvar själva, i form av all kommunal service som måste byggas ut. När de dessutom måste finansiera flygplats, hamn och stickspår till järnväg, är det än värre.

Att sedan de statliga insatserna i form av exempelvis flyttstöd, kallortstillägg och investeringsbidrag för bostadsbyggande inte längre finns kvar, gör det inte lättare. Behöver jag tillägga att DN sökte finansministern, men som i nuläget inte har möjlighet att medverka i en intervju?

Så fastän stöd och support lyser med sin frånvaro från Rosenbad kommer vi att lägga fram vår mest offensiva budget någonsin, men vi i V hade naturligtvis önskat mer.