Polisen riskerar att springa Kinas ärenden

Kinesiska drönare riskerar att göra polisen till nyttigt verktyg för Kinas underrättelseinhämtning.

Drönare. Polisen litar blint på kinesisk teknik i brottsbekämpningen.

Drönare. Polisen litar blint på kinesisk teknik i brottsbekämpningen.

Foto: Tim Aro/TT

Ledarkrönika2023-03-03 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Säpos senaste årsberättelse framgår svart på vitt vad som har varit känt sedan länge: ”De kinesiska underrättelsetjänsterna bedriver en systematisk och omfattande underrättelseverksamhet och säkerhetshotande verksamhet mot Sverige och svenska intressen”. Sverige är förstås inte ensamt om att vara föremål för kinesisk underrättelseinhämtning, och bara i dagarna har flera länder i väst vidtagit åtgärder för begränsa beslutsfattares användning av den kinesisk-ägda appen TikTok.

Under onsdagen (1/3) tog också Centerpartiet initiativ till att förbjuda användningen av TikTok även i den svenska riksdagens lokaler. Något regeringen emellertid motsätter sig med hänvisning till att “alla har ett ansvar”.

Samtidigt bedriver Polismyndigheten omfattande kameraövervakning med drönare på flera håll i landet. Metoden uppfattas av polisen som effektiv, och nytt lagstöd ger myndigheten rätt att slippa ta hänsyn till personlig integritet på samma sätt som tidigare. Merparten av drönarna som hittills har använts av polisen är tillverkade av det kinesiska företaget DJI, som sedan två år tillbaka har svartlistats av amerikanska myndigheter. Pentagon menar nämligen att företaget – som har nära kopplingar till den kinesiska staten – behåller kontroll över drönarna även efter det att de har sålts.

Frågan om det också är dessa drönare som ska övervaka Stockholmsområdet, på ett mer integritetskänsligt sätt än någonsin tidigare, avböjer myndigheten bekvämt nog att besvara med hänvisning till “polistaktiska skäl”. Det kan inte tolkas på annat sätt än som ett jakande svar på frågan – måhända med svansen mellan benen.

För att vara övertydlig: Vi befinner oss alltså i det mest ansträngda säkerhetsläge vi har upplevt sen andra världskriget samtidigt som vi ansöker om Natomedlemskap men ännu inte är garanterade alliansens skydd. Kina står mer eller mindre öppet på Rysslands sida i kriget och bistår landet med underrättelser och snart sagt också tunga vapen. Sverige är måltavla för säkerhetshotande underrättelseverksamhet från Kinas håll.

I detta läge väljer polisen alltså medvetet att ta risken att understödja den kinesiska underrättelseverksamheten på svenskt territorium med både personalstyrka och skattemedel. En mer träffande definition av nyttig idioti går knappast att hitta. Vi befäster effektivt karikatyren av Sverige som ett godtroget och fredsskadat land.

Det är inte heller första gången vi hanterar Kina med slående naivitet, och sannolikt inte heller den sista. Behovet är skriande av att implementera mer framträdande säkerhetsöverväganden i samband med offentliga upphandlingar. Varor och tjänster levereras inte billigt av totalitära stater av ren välvilja, utan kommer med ett högt säkerhetspolitiskt pris.

Vårt närområde befinner sig i ett brinnande krig där Sveriges position har strategisk betydelse. Den insikten måste sjunka in hos myndigheter och offentliga beslutsfattare. I det läget är det en fråga om självbevarelsedrift att inte använda teknik som kontrolleras av våra fiender.