Nyårslöften som politikerna borde ge

Snart är det nyår och med det dags för nyårslöften. Men vad borde politikerna lova oss i Norranområdet? Här föreslår jag löften som både borde kunna ges och hållas. Löften för ett utvecklande, fritt och mänskligt 2024.

”I sina bästa stunder tror M, KD och L på medborgare som kompetenta till frihet under ansvar. Partierna kan representera värderingar om att samhällets svagaste ska erbjudas skydd, stöd och ständigt nya chanser till ett gott liv.”

”I sina bästa stunder tror M, KD och L på medborgare som kompetenta till frihet under ansvar. Partierna kan representera värderingar om att samhällets svagaste ska erbjudas skydd, stöd och ständigt nya chanser till ett gott liv.”

Foto: Charlie Riedel

Ledarkrönika2023-12-29 08:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ulf Kristersson (M), statsminister: han borde lova att styra Sverige utifrån regeringspartiernas samlade ideologier, i stället för att anpassa sig efter ett utomstående samarbetsparti. I sina bästa stunder tror M, KD och L på medborgare som kompetenta till frihet under ansvar. Partierna kan representera värderingar om att samhällets svagaste ska erbjudas skydd, stöd och ständigt nya chanser till ett gott liv. De har också en gemensam historia om att våga tro på öppenhet i kulturen, ekonomin och världen. Kristersson borde lova att ta kampen för denna sorts politik under 2024.

Ylva Johansson (S), EU-kommisionär: hon borde lova att EU:s nya migrationspolitik ska bli människovärdig. Nej till flyktingjakt på Medelhavet och lägerboende för människor på flykt från krig och förtryck.  

Ebba Busch (KD), energi- och näringsminister: hon borde lova att ta den gröna omställningen på större allvar. Kärnkraft i all ära, men det behövs en mångfald av åtgärder för att minska klimatutsläppen och öka elproduktionen.  

Johan Persson (L), arbetsmarknads- och integrationsminister: norra Sverige behöver mer arbetskraft. Här finns nyårslöften att ge. Var finns politiken för flyttstöd, och var finns tilltron till rörlighet över gränserna? Fri rörlighet är liberalt. Persson borde visa att han står upp för det.

Andreas Carlsson (M), infrastruktur- och bostadsminister: han borde lova att fatta beslut utifrån betydelsen av industrietableringarna i norr. Många flaskhalsar som bromsar utvecklingen ligger på hans bord. Han borde absolut lova stimulanser till bostadsbyggande i norr. Han skulle också kunna lova att skynda på byggandet av Norrbotniabanan, och att göra Skellefteå flygplats statlig.  

Anna-Lena Danielsson (S), ordförande i regionens hälso- och sjukvårdsnämnd: hon borde lova bättre arbetsledning inom sjukvården, till exempel genom att följa Alliansens förslag att tillsätta lokala sjukhuschefer i Skellefteå, Lycksele och Umeå. 

Rickard Carstedt (S), ordförande i regionala utvecklingsnämnden: han borde lova att samarbeta nära oppositionen för att bygga så bra kontakter som möjligt med regeringen. Särskilt Johan Persson (L), och Andreas Carlsson (M) är ministrar som borde ha stående inbjudningar till Västerbotten.  

Mikael Lindfors (S), kommunstyrelsens ordförande i Norsjö: han borde lova mer politik för att rekrytera och behålla personal till kommunens äldreomsorg. Han borde också lova att återöppna de fem platser som stängts på äldreboendet i Bastuträsk.  

Lennart Gustavsson (V), kommunstyrelsens ordförande i Malå: han borde lova att hålla ut för Malås bästa. Det behövs politiker som kan hitta kompromisser över partigränser även när de utsätts för kritik. För sina insatser på detta område förtjänar Gustavsson beröm. 

Lorents Burman (S), Evelina Fahlesson (S) och Joakim Wallström (V), kommunstyrelsens presidium i Skellefteå kommun: de borde lova att fatta stora beslut i mjuka frågor. Kommunen har börjat bli djärv kring ekonomiska investeringar, men har inte varit lika modig att ändra förutsättningar för människors levnadsvillkor. Var finns besluten om bättre skolundervisning, ökad tillgänglighet till äldreomsorg och friare företagsklimat? Här finns nyårslöften att ge.

Andreas Westerberg är fristående ledarskribent