M vill ha kärnkraft i Skellefteå – vad vill de andra?

Moderaterna i Skellefteå har på olika sätt meddelat att de stöder en utveckling för mer kärnkraft. Senast i en debattartikel här i Norran den 4 september. Bakgrunden är tredelad.

”Moderaterna är tydliga med att de driver på för kärnkraft i Skellefteå. Nu borde övriga partier, och inte minst Socialdemokraterna, berätta vad de vill.”

”Moderaterna är tydliga med att de driver på för kärnkraft i Skellefteå. Nu borde övriga partier, och inte minst Socialdemokraterna, berätta vad de vill.”

Foto: Tomas Oneborg/TT

Ledarkrönika2023-09-08 07:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För det första behöver den globala uppvärmningen bromsas och Moderaterna ser kärnkraft som ett koldioxidfritt alternativ som kan bidra till detta. Utvecklingen i omvärlden är ett andra skäl. Ökade energipriser på grund av Rysslands olagliga krig mot Ukraina gör att politiken behöver presentera förslag på hur ny el ska kunna produceras. För det tredje innebär de stora industrietableringarna i norra Sverige att behovet av elproduktion ökar. Enligt aktuella prognoser kommer norr- och västerbottningarna inom en tioårsperiod konsumera mer el än vad som produceras i regionen. Moderaterna ser kärnkraft som del av lösningen för alla dessa problem.

Väljare ska kunna få besked från partier och politiker om vilken politik de tänker genomföra. Därför är det bra att Moderaterna är tydliga med att de driver på för kärnkraft i Skellefteå. Nu borde övriga partier, och inte minst Socialdemokraterna, berätta vad de vill.

Konkret föreslår Moderaterna i Skellefteå att kommunen ska peka ut platser som kan vara lämpliga för etablering av SMR (Små modulära reaktorer). En sådan kärnkraftsplan skulle bli ett tematiskt tillägg till kommunens översiktsplan, på samma sätt som kommunens vindkraftsplan.

Moderaternas tydlighet gör det möjligt för väljare att rösta eller inte rösta på dem i nästa val beroende på hur de ser på denna fråga och andra. Väljarna har rätt att få veta också vad andra partier tycker. Eftersom frågan är nyligen väckt får man ha respekt för att alla partier inte tagit ställning ännu, men i nuläget är det endast Vänster- och Miljöpartiet som tydligt säger nej till ny kärnkraft i landet. Centerpartiet är tveksamma till ny kärnkraft, men har dämpat kraven på att den gamla ska bort. Övriga partier har mer eller mindre tydligt tagit ställning för att Sverige behöver ny kärnkraft.

I Skellefteå styr Socialdemokraterna tillsammans med Vänsterpartiet. Ur ett väljarperspektiv är det särskilt viktigt att de som är i majoritet visar vilken inriktning de vill ha för sin politik framöver. Gissningsvis är det svårt för Socialdemokraterna att få med Vänsterpartiet på att anta en kärnkraftsplan för kommunen. Men vill de ens ställa frågan? Eftersom Socialdemokraterna är för att det byggs ny kärnkraft i Sverige blir det rimligt att fråga ifall de välkomnar sådan verksamhet lokalt? Tänker Socialdemokraterna i Skellefteå driva på en sådan utveckling om de får egen majoritet igen?

Riks- och kommunpolitik är ibland som skilda världar. Det är inte ovanligt att lokalpolitiker använder sig av populistisk taktik och hävdar att ”det där kan ju vara bra för landet, men vi vill inte ha det hos oss”. Som väljare kan man inte nöja sig med sådana svar. All politik landar till sist i lokala beslut och tillämpningar. Nationella förändringar kräver åtgärder på många platser och orter. Det är hedervärt när politiker tar konsekvensen av denna sanning och ser över vad de nationella ambitionerna innebär på lokal nivå. Det har Moderaterna gjort i denna fråga. Bra! Vi som bor Norranområdet kan komma att förbruka mer el än vad som produceras i regionen. Det är vårt gemensamma ansvar att hitta lösningar på det dilemmat. Partierna måste därför berätta vilka lösningar de tänker driva.  

Andreas Westerberg är fristående ledarskribent