Mitt första sommarjobb fick jag på en charkfabrik där min mormor jobbade. Min uppgift var att se till att backarna som hade innehållit kött blev rena. Det var som att jobba i en ångbastu som luktade gammalt kött. Diskmedlet som vi använde frätte mina handleder röda, och jobbet började alltid klockan 06:00. Trots arbetsmiljön, och trots att jag ibland kräktes av lukten som uppstod när djurblod mötte varmvatten är jag idag glad att jag tog jobbet som var enkelt att utföra, men skedde i en urusel arbetsmiljö.
Detta sommarjobb blev inte till extrajobb eller vikariat. Men för mig blev det en viktig lärdom om hur arbetslivet kan se ut. Om jag önskade mig ett jobb utan krav på förkunskaper var diskjobbet en möjlig väg att gå. Om jag ville ha ett jobb som krävde mer av mig än två händer och två ben, så behövde jag utforska en annan väg. Snabbt insåg jag att det senare vägvalet var mer för mig, även om verkligheten sällan är så svart eller vit. Att sommarjobbet befäste tankarna om studier har nog bidragit till att min studiemotivation aldrig sviktat, även efter studenten.
För andra kan sommarjobbet vara starten på en lång karriär. Sommarjobbare knyter kontakter, utvecklar färdigheter och får praktisk erfarenhet. Vad som sker är skapandet av ovärderliga processer för arbetsmarknadens alla parter. Dessutom hjälper sommarjobb invandrare att snabbare komma in på arbetsmarknaden, särskilt för dem som går yrkesförberedande program på gymnasiet. Forskningen visar nämligen att utrikes födda elever får sommarjobb i samma utsträckning som inrikes födda elever på dessa program. Till sist så ska man inte glömma den personliga utveckling som sommarjobbet kan bidra till. Värdet av att lära sig samarbeta, ta ansvar och skapa ett värde för någon annan syns inte på lönen. Men på längre sikt är dessa egenskaper till nytta i livet och i alla yrken.
När man pratar om sommarjobbens betydelse måste man dock vara medveten om skillnaden mellan sommarjobb i ordinarie verksamhet och de feriejobb som kommunen ofta lottar ut. Studier från Stockholms stads feriejobb visar att de inte leder till bättre hälsa eller högre chans att studera vidare för deltagarna. I Falu kommun visade det sig sakna betydelse för framtida inkomst om man haft ett feriejobb eller inte. Denna slutsats kom till efter att man gjort jämförelser med ungdomar i samma ålder som inte feriejobbade. Därför borde kommuner generellt sett vara försiktiga med att satsa stort på feriejobb. Även om pengarna från ett feriejobb kan betyda mycket för en ungdom som kommer från ett hushåll med sämre socioekonomiska förutsättningar till andra jobb.
Min tioåriga son är för ung för feriejobb, men ibland drömmer han högt om att bli en ”Youtuber” eller fotbollsproffs. Jag tänker att drömmarna speglar både hans ålder och en tid där drömmar om snabba pengar och roliga jobb kryper neråt i åldrarna. När han blir gammal nog skulle jag inte oroa mig det minsta om hans första sommarjobb blir lika tufft och tråkigt som mitt var. Det kan lära honom lika mycket som ett lätt och roligt sommarjobb.
Ibland måste man få nya lärdomar om vem man är och vad man vill göra på den hårda vägen. Ett tufft och tråkigt sommarjobb är en utmärkt väg till just sådana nyttiga lärdomar.
Adam Bäckström, fristående ledarskribent