I helgen gav vi bort makt till övriga Sverige

Det låga valdeltagandet i Norranområdet kan förklaras utifrån att partierna gjort ett dåligt jobb. Men hur dåliga de än är så är det vi själva borde avgöra vem som ska ha makten. Röstskolk gör att makten flyttas söderut till de som röstar mer.

Jonas Sjöstedt (V) drog många röster till sitt parti inom norranområdet. Valdeltagandet i regionen blev dock ändå lågt.

Jonas Sjöstedt (V) drog många röster till sitt parti inom norranområdet. Valdeltagandet i regionen blev dock ändå lågt.

Foto: Lars Westerlund

Ledarkrönika2024-06-10 14:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De preliminära siffrorna för valdeltagandet i Norranområdet är låga. Sammantaget är de lägre än förra valet. I riket har 50,7 procent av väljarna valt att rösta. Ingen kommun i Norranområdet når upp till den nivån.

Valdeltagandet är lågt taget för sig självt, men det är också en försämring jämfört med tidigare EU-val. Förr har det alltid varit någon eller några kommuner som haft ett valdeltagande över rikssnittet. Men detta år ligger alla Norranområdets kommuner under riksgenomsnittet när det gäller valdeltagande. 

undefined
Flera partier engagerade sig för bibehållen åldersgräns när man kör EPA. Frågan verkar inte ha fått norrlandsväljarna att köa till vallokalerna.

Man kan med visst fog säga att det låga valdeltagandet är en följd av att partierna misslyckats. Valbudskapen var mycket likartade mellan partierna. De flesta lyfte fram klimatet och Ukraina som de viktigaste valfrågorna, men som väljare var det svårt att bedöma vilket parti som hade det bästa klimatbudskapet eller det stabilaste Ukrainastödet.  Ovanpå detta spetsades partiernas budskap med appeller för snus och epatraktorer. Det krävdes ännu mer av en väljare för att se skillnaderna mellan partierna i dessa frågor. Det är klart att sådan politisk kommunikation gör det mindre motiverat att rösta.

undefined
Jonas Sjöstedt (V) och Malås kommunalråd Lennart Gustavsson (V) i samtal vid Vänsterpartiets valupptakt i Rentjärn tidigare i vår.

Partierna misslyckades också med att lansera kandidater som upplevdes relevanta ur ett norrlandsperspektiv. Umebon Jonas Sjöstedt (V) blev en valvinnare för vänsterpartiet. Han blir nu den enda ledamoten i Europaparlamentet som är bosatt i norra Sverige. Landsdelen Norrland har ca 1,2 miljoner invånare. Om man skulle fördela Sveriges 21 EU-parlamentariker proportionellt mot invånarantalet i olika landsdelar borde Norrland ha två mandat i parlamentet. Men inget parti utöver Vänsterpartiet försökte ens lansera en trovärdig norrlandskandidat.  

I Skellefteå drev moderaten Micaela Löwenhöök en aktiv personvalskampanj. Det finns i skrivande stund inga prognoser från räkningen av personkryss, så vi vet inte hur lyckad kampanjen var för henne personligen. För partiet verkar den dock inte ha gett någon tydligt positiv effekt. Moderaterna ökade i Skellefteå jämfört med förra EU-valet. Samtidigt är den ökningen svagare än moderaternas ökning på riksnivå.

undefined
Moderaten Micaela Löwenhöök var en av få kandidater som drev en aktiv personvalskampanj i Norraområdet.

Partiernas försök att vinna väljare i norra Sverige framstår som fumliga och stereotypa. Bilder på kandidater vid timmertravar, på snöskotrar och i fjällmiljö har använts för att locka röster. Men det verkar som att trovärdigheten har saknats. Dessutom har det framstått som om kampanjmakarnas norrlandsförösk mest har handlat om att förmedla stereotyper. Vad gillar norrlänningar? Det är väl snus, skog och flanell? Tydligen väcker sådant inte tillräckligt stark engagemang. 

Det går alltså att begripa varför många väljare i norranområdet valt att inte rösta. Partierna var inte tillräckligt tydliga i att presentera vad de skulle driva för politik i parlamentet och deras kandidater kändes för avlägsna för norranområdets invånare.

Samtidigt går det inte ursäkta beslutet att inte gå till vallokalen. I lagens mening är det frivilligt att rösta, men i moralisk mening är det en plikt. Vi har alla ett ansvar att gemensamt bygga upp vår demokrati och då måste var och en bry sig åtminstone så mycket att vi röstar. När vi norrlänningar avstår från att rösta blir det enklare för ointresserade politiker att köra över oss. 

Valresultatet innebär alltså bakläxa både för partierna och för regionens väljare. På lång sikt är det vi själva som avgör vår framtid. Om vi engagerar oss får vi mer makt. Om vi röstskolkar får de som inte bor här mer makt över oss.