Gazaremsan är 41 kilometer lång och mellan 6–12 kilometer bred. I området bor drygt två miljoner människor. Det är så tättbefolkat som om Göteborg, Örebro, Malmö och Umeå låg på rad från Skellefteå till Lövånger.
Det nuvarande kriget mellan Israel och terrorgruppen Hamas på Gazaremsan utlöstes av Hamas attack mot Israel den sjunde oktober 2023. Den dagen dödades 1 139 Israeler varav 766 civila. Dessutom togs 247 civila som gisslan av Hamas. Delar av gisslan har successivt släppts men Israel bedömer att 129 gisslan finns kvar i Gaza och att ett trettiotal av dem är döda.
Israels svar på attacken har varit kraftig, dödlig och omdiskuterad. I Israel delas opinionen mellan de som anser att staten i första hand ska få gisslan fri och de som anser att Israel måste utplåna terrororganisationen Hamas. Den senare opinionen har starkast stöd i landets regering och det är också den som står bakom att Israel, när denna text skrivs, ser ut att inleda en markinvasion mot Rafah i södra Gaza.
Informationen om antalet döda och skadade i Gaza skiljer sig åt om man vänder sig till israeliska eller palestinska källor. Uppgifterna sträcker sig från mellan ett tusental dödade till 33 000. För antalet skadade skiljer sig siffrorna från 10 000 till 75 000. En sak som dock är helt säker är att befolkningen i Norra Gaza har behövt fly till södra. Striderna har bedrivits i norr, området är mycket sönderbombat och ingen civil är tillåten att befinna sig där. Nu bor alla de två miljoner invånarna på halva ytan av Gazaremsan. De får inte lämna Gaza till Egypten, den gränsen är stängd och det finns ingen fungerande hamn. Det är som om alla göteborgare, örebroare, malmöiter och umebor nu fick tränga ihop sig i Lövångersbygden. Just där sätter Israel in sin markinvasion.
Hamas är en terrororganisation som tidvis haft starkt stöd bland Gazas befolkning. 2006 var enda gången som det genomfördes val till ett palestinskt parlament. Då vann Hamas en majoritet i Gazaremsan. Den konkurrerande organisationen Fatah kastades så småningom ut från området efter en blodig konflikt. Sedan dess har det palestinska samhället i Gaza blivit alltmer beroende av Hamas makt och styrning.
Med tanke på Hamas valseger för snart 20 år sedan skulle man kunna säga att den palestinska befolkningen har ett gemensamt moraliskt ansvar för den situation som uppstått. Redan då visste alla att Hamas var en extrem islamistisk organisation som inte skulle driva någon fredsbyggarpolitik mot Israel. Att lägga sin röst på en sådan organisation var ansvarslöst oavsett hur den omgivande situationen såg ut.
Men tiden har gått och många av dagens palestinier var inte födda för tjugo år sedan, eller också var de för unga för att delta i valet 2006. Dessutom har Hamas bedrivit ett diktatoriskt styre i Gaza vilket gjort det mycket farligt att protestera. Oppositionella har förföljts och bekämpats hårdhänt. Det går alltså inte påstå att palestinierna har sig själva att skylla för läget idag. Mänskliga rättigheter och krigets lagar gäller även för dem.
Det är legitimt av staten Israel att bekämpa terrororganisationen Hamas. Men det får inte göras till vilket pris som helst. Civila dödsfall och materiella skador måste undvikas så långt som möjligt. En markinvasion mot det flyktingtäta Rafah ter sig helt orimlig i ljuset av detta. Sveriges och alla världens ledare bör reagera starkt och snabbt. Invasionen måste stoppas.