Det är inte gästerna som äger Byske Havsbad

Säsongsgäster borde absolut vara välkomna på kommunens campingar. Men alla gäster ska behandlas lika och det går inte att hävda rätt till en viss plats på campingen bara för att man kunnat bo där tidigare.

Byske Havsbad är den största campingen i Västerbotten och utsågs 2023 till Sveriges bästa camping.

Byske Havsbad är den största campingen i Västerbotten och utsågs 2023 till Sveriges bästa camping.

Foto: Foto: Elisabeth Eriksson

Ledarkrönika2024-08-05 14:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Innehållet i korthet

  • Säsongscampare på Byske Havsbad är missnöjda med nya regler som innebär att alla säsongplatser flyttas till samma område, högre avgifter för vinterförvaring och höjda priser för nästa säsong.
  • Campingchefen Celia Yoshida Ahlin motiverar förändringarna med campingens utveckling och arbetsmiljön för personalen. Hon menar att vissa säsongsgäster har varit krävande och hotfulla.
  • Artikelförfattaren argumenterar för att campingens behov måste gå före säsongscampares krav, och att kommunen inte bör äga en affärsdrivande verksamhet som campingen.

46 säsongscampare på Byske Havsbad har fått besked om villkor för nästa campingsäsong. De är inte nöjda. Norran har talat med säsongare i Byske som tycker att de nya reglerna är som en käftsmäll.

I korthet handlar det om att alla säsongplatser kommer flyttas till samma område. Det kommer ett nytt detaljerat regelverket med avgifter för vinterförvaring av exempelvis trall. Slutligen kommer priserna höjas inför nästa säsong. Den information Norran tagit del av pekar på prishöjningar upp emot 10 procent. Idag kan en säsongsplats kosta mellan 20 - 24 000 kronor i Byske.

Campingchef Celia Yoshida Ahlin uppger två olika typer av skäl till förändringarna för Norran. För det första handlar det om utvecklingen av campingen. De vill utveckla området och därför flytta ihop säsongscampare till samma del av campingen. För det andra handlar det om arbetsmiljön för campingens medarbetare. Campingchefen menar att det finns säsongsgäster som varit väldigt krävande och hotfulla mot personalen. 

undefined
Celia Yoshida Ahlin är chef på Byske Havsbad.

Eftersom Byske är en kommunal camping har alla invånare i Skellefteå kommun ett särskilt intresse av att den utvecklas och drivs rationellt. Det är en femstjärnig anläggning som borde ha goda förutsättningar att bära sina egna kostnader och utöver detta investera för utveckling. Men då kan inte säsongsgästers krav gå före platsens samlade behov. 

Enligt årsrapporten för fritidsnämnden i Skellefteå kommun 2023 hade campingverksamheterna i Skellefteå och Byske förra året ett överskott på 1,7 miljoner kronor. Ur en privatpersons perspektiv kan det låt som jättestora pengar. För en affärsdrivande verksamhet är det dock inte mycket att hurra för. Campingarna i Skellefteå och Byske har många gäster och konkurrenskraftig standard, men faktiskt inte så stark ekonomi som de långsiktigt behöver.

Här på Norrans ledarsida har vi till och från argumenterat för att campingarna borde läggas ut på entreprenad eller på annat sätt övergå i privat drift. Huvudskälen till detta är att kommunen inte är bästa möjliga ägare till en affärsdrivande verksamhet och att kommunen tar en ekonomisk risk när den driver kommersiella campingar. 

undefined
Byske Havsbad är ett populärt resmål för semesterfirare.

Det är dock bra att Byske Havsbad drivs under ständig utveckling. I detta fall har de varit förutseende och informerat om de uppdaterade reglerna i god tid. Prishöjningen kan kännas tuff, men nivån ligger klart inom spannet för vad som kan anses normalt inom campingsverige. Möjligen är säsongspriset, trots höjningen, aningen lågt för en femstjärnig camping. Den nationella campingkedjan First Camp uppger på sin hemsida att säsongsplatser kan kosta mellan 10 – 30 000 kr beroende på vilken camping det är och vilken standard den har.

Förändringar är ofta svårt och när man vant sig vid en ordning kan det kännas både fel och orättvist när nya regler kommer. Som långvarig säsonggäst på en camping kan det också uppstå en situation där man som gäst har mer kunskap om campingens funktioner än vad tillfällig sommarpersonal har. Att en sådan gäst kan bli otålig på personal som inte har full koll på allt är begripligt.

Men samtidigt är det mycket märkligt att säsongsgäster på Byske Havsbad tror sig kunna ha rätt till samma plats år efter år. Jag förstår inte heller logiken när säsongsgäster tycker sig ha rätt att lämna fasta byggnationer, som utetrall, på campingen. 

På en camping är man gäst. Och alla gäster ska behandlas lika. Vissa bor länge, andra en kortare tid. Men det är inte gästerna som styr över campingen.