Fler behöver följa i SkellefteÄs jÀmstÀllda fotspÄr

Vi kan frÄga oss vilken betydelse en kvinnlig hattmakare som föddes pÄ 1800-talet har för valresultatet i SkellefteÄ. Skulle vi fördela makten i kommunen pÄ samma sÀtt utan hennes politiska gÀrning?

”Efter valet 2022 blev 32 kvinnor och 33 mĂ€n invalda i fullmĂ€ktige. Men den jĂ€mstĂ€llda fördelningen i SkellefteĂ„ Ă€r lĂ„ngt ifrĂ„n en spegelbild av en typisk svensk kommun Ă„r 2023.”

”Efter valet 2022 blev 32 kvinnor och 33 mĂ€n invalda i fullmĂ€ktige. Men den jĂ€mstĂ€llda fördelningen i SkellefteĂ„ Ă€r lĂ„ngt ifrĂ„n en spegelbild av en typisk svensk kommun Ă„r 2023.”

Foto: Ulrika Nohlgren/Norran

Ledarkrönika2023-09-15 07:30
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Drygt hundra Ă„r efter att kvinnor fick full röstrĂ€tt och valbarhet i alla val, har SkellefteĂ„s fullmĂ€ktige en jĂ€mstĂ€lld mandatfördelning. Efter valet 2022 blev 32 kvinnor och 33 mĂ€n invalda i fullmĂ€ktige. Men den jĂ€mstĂ€llda fördelningen i SkellefteĂ„ Ă€r lĂ„ngt ifrĂ„n en spegelbild av en typisk svensk kommun Ă„r 2023. Efter det senaste valet fick mĂ€n majoriteten av mandaten i 255 av landets 290 fullmĂ€ktige. Och variationen i andelen kvinnor som sitter i kommunernas fullmĂ€ktige har ett spann mellan 26–64 procent.

Den stora variationen har flera orsaker. En faktor visar att det rödgröna blocket har en nÄgot mer jÀmstÀlld vallista Àn det borgerliga blocket. En annan faktor indikerar att en konservativ syn pÄ könsroller inom kommunens befolknings styr mandatens könsfördelning. Eftersom könsroller pÄverkar samhÀllets normer; vilket i förlÀngningen dels pÄverkar vilka kandidater som blir valbara, och dels vilka av dem som fÄr rösterna, oberoende av politiska majoriteter. Men oavsett ojÀmlikhetens orsaker Àr det synd att utvecklingen mot ökad jÀmstÀlldhet i mandatfördelningen stagnerat under tjugo Ärs tid. I synnerhet nÀr det medför negativa samhÀllseffekter.

En skev representation har en direkt pÄverkan pÄ politikens innehÄll. Viktiga frÄgor kopplade till skolan och barnomsorgens utformning, vÄld i nÀra relation, och jÀmlika arbetsvillkor fÄr starkare fÀste nÀr kvinnor driver frÄgorna. För det andra Àr det problematiskt om kvinnor inte vill eller kan utöva sina politiska rÀttigheter i samma utstrÀckning som mÀnnen gör. Det skapar strukturer dÀr makten koncentreras inom en snÀvare grupp av mÀnniskor. Och stÀrker sambandet mellan politisk position och kön. Ett samband som i dag Àr tydligt. Andelen mÀn ökar ju högre upp i den politiska hierarkin vi befinner oss i de flesta svenska kommuner.

Sverige har till skillnad frÄn flera europeiska lÀnder ingen lagstiftad könskvotering i allmÀnna val. Det Àr klokt. Partierna ska sjÀlva avgöra vilka kandidater som kan vÀljas, och folket ska kunna rösta pÄ ett parti och en person. Utan att statens lÄnga arm ska pÄverka besluten. SkellefteÄ ska ses som ett utmÀrkt exempel pÄ att det Àr möjligt att uppnÄ politisk jÀmstÀlldhet utan kvotering.

Att vi ser en nÀstan helt jÀmstÀlld fördelning i SkellefteÄs fullmÀktige Àr delvis tack vare Charlotte Sidén. Sidén var en feministisk pionjÀr, och satte kvinnors rÀttigheter pÄ agendan. Vid sidan av sitt yrke som hattmakare i SkellefteÄ hade hon ett stort engagemang för kvinnliga rÀttigheter. Med tiden bröt hon ny politisk mark; och 1911 valdes Charlotte in i SkellefteÄs stadsfullmÀktige som första kvinna.

“JĂ€mn fördelning av makt och inflytande”, sĂ„ lyder JĂ€mstĂ€lldhetsmyndighetens första mĂ„l. Och det anses uppnĂ„tt nĂ€r en politisk församling högst har 60 procent ledamöter av samma kön. Dit har mĂ„nga kommuner en lĂ„ng vĂ€g kvar att gĂ„. För tyvĂ€rr har maktfördelningen mellan mĂ€n och fördelats med snarlika könsmönster under tjugo Ă„rs tid. Ska det ske en förĂ€ndring mĂ„ste gamla strukturer ifrĂ„gasĂ€ttas, och mer jĂ€mstĂ€llda vĂ€rderingar spridas. Kvinnor ska inte behöva kĂ€nna sig som en stĂ€ndig lillasyster till sina Ă€ldre bröder nĂ€r de vill gĂ„ in i kommunpolitiken, eller röra sig uppĂ„t i partiernas interna hierarki

Nu mÄste fler kommuner finna vÀgen till en mer jÀmstÀlld fördelning av makt och inflytande. Precis som SkellefteÄ gjort nÀr de vandrat i Charlotte Sidéns fotspÄr.

Adam BÀckström Àr fristÄende ledarskribent