Facebookhat och mänsklighetens superkraft

De allra flesta skulle skriva under på att klimatet i den offentliga debatten har hårdnat. Omotiverat aggressiva utspel, ovilja att lyssna på varandra och till och med dödshot förekommer allt oftare på den offentliga scenen.

"Förmågan har förstärkts till den grad att det inte kan beskrivas som något annat än en superkraft."

"Förmågan har förstärkts till den grad att det inte kan beskrivas som något annat än en superkraft."

Foto: JAMES A. FINLEY

Ledarkrönika2023-01-12 06:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Min människosyn grundar sig på en tanke om att nästan alla människor verkligen vill väl. Men den ståndpunkten blir inte helt enkel att försvara i tider då den politiska retoriken hårdnar och till och med partiledare börjar prata om att “skjuta skarpt”.

Som ett talande exempel på detta kan jag lyfta hur en av mina texter mottagits på Facebook.

I texten föreslog jag att man skulle kunna ge sina barn eller barnbarn leksaker som inte är allt för könsstereotypa. Att ämnen berör och att människor vill diskutera är fantastiskt roligt och i Norrans eget kommentarsfält hölls god ton. Reaktionen från en del kommentatorer på Facebook var en annan.

Reaktionerna på Facebook kan närmast beskrivas som ett skyttegravskrig och de som redigerar opassande kommentarer fick att göra. Den ena sidan tyckte att det var högtravande och verklighetsfrånvänt att ens föreslå alternativa julklappar medan den andra sidan förfasades över att min åsikt inte gick långt nog.

Det ska, för tydlighetens skull, åter betonas att debatten i sig välkomnas. Problemet med det många skrev på Facebook och i mail till mig var tonen. Det fanns ofta en ovilja att ta till sig varför någon annan tyckte något annat och regelrätta påhopp och förolämpningar förekom mot både mig och andra debattörer.

Det har aldrig förr varit så lätt för någon som sitter hemma och är arg att skada andra människor med sina ord och det är oerhört olyckligt.

Min positiva människosyn kvarstår dock och jag tror mig ha hittat en viktig ledtråd i fallet med den aggressiva tonen i debatten. Vi som deltar i debatten har helt enkelt så olika syn på världen att det blir svårt att förstå varandra.

Det är inte lätt att försöka förstå varför andra agerar som de gör, men oftast finns en rimlig förklaring till hätska utspel. Den som skriver kanske har väldigt negativa erfarenheter av ett visst ämne, man kanske har levt ett svårt liv eller kanske sitter inne med insikter som andra i debatten inte har.

De ovan angivna exemplen på förklaringar är dock bara det, förklaringar. Det ursäktar inte att man beter sig hur som helst mot andra människor.

Min övertygelse är att nästa alla egentligen vill väl, men att det lätt blir fel någonstans på vägen.

Men misströsta inte. Samma teknik som gjort det så lätt att skada andra har också kraftigt förstärkt en av mänsklighetens finaste förmågor. Förmågan har förstärkts till den grad att det inte kan beskrivas som något annat än en superkraft.

För lika lätt som du kan välja att ta dig tid att skriva något elakt kan du ta dig tid att skriva något snällt. Du kan uppmuntra dem du håller med, berömma personer som beter sig väl eller varför inte delta i debatten på ett sakligt och respektfullt sätt.

Jag vill tacka alla er som respektfullt har valt att delta i den gemensamma debatten sedan jag började skriva och ett stort tack till alla människor som tar sig tid att osjälviskt vara vänliga mot andra. Ert agerande sprider glädje och stärker vår demokrati.

Att med så små medel kunna göra så mycket gott kan inte beskrivas som något annat än en superkraft.