Ett stort tack och ett hjärtligt adjö till er alla

Så har min tid som daglig producent av allehanda åsikter kommit till sitt slut. Det har varit ett privilegium att via texter få spendera en del tid med er alla, men allt det goda har ett slut.

"Tack för er tid och för alla den konstruktiva och kloka återkopplingen. Ni har hjälpt mig att bli klokare och jag hoppas att jag ibland har kunnat göra detsamma för er."

"Tack för er tid och för alla den konstruktiva och kloka återkopplingen. Ni har hjälpt mig att bli klokare och jag hoppas att jag ibland har kunnat göra detsamma för er."

Foto: Jessica Gow/TT

Ledarkrönika2023-04-28 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Era perspektiv har gjort mig klokare
Från den dag i november då jag klev på mitt nya jobb som politisk redaktör har jag haft som mål att inhämta så mycket klokskaper som möjligt från er läsare. Det har tagit sig uttryck på lite olika sätt. Jag har läst alla kommentarer, svarat på alla mejl, ringt upp alla som har sökt mig och framför allt försökt att komma ut till er verklighet.

Under min tid på Norran har jag gjort lite av en Eriksgata, jag har rest runt för att träffa människor runt om i samhället. Det har hunnit bli allt ifrån fackförbund, företag och föreningar till förvaltningar, myndigheter och politiker. Mitt mål har varit att försöka förstå samhället och de politiska frågorna bättre och där har ni bidragit med fantastiskt mottagande och insiktsfulla perspektiv.

Detsamma kan sägas om alla de privatpersoner som har hört av sig för att dela med sig av sina tankar och erfarenheter. Det har gjort mig oerhört glad att ni har valt att lägga tid på att bredda min syn på världen.

I en yrkesroll som denna får man tyvärr också ta emot del mindre trevlig respons, men tack vare er alla så har den typen av återkoppling drunknat i allt det fina, konstruktiva och kloka ni delgivit mig på olika sätt.

Att nå fler
Några av de återkopplingar som nått mig kommer från personer som tidigare inte har läst ledare i någon större utsträckning. Då dessa personer berättar att de nu har börjat läsa mina texter blir jag lite extra varm i hjärtat.

Jag har en mycket stark tro på att politiken blir bättre av att fler personer på olika sätt deltar i det politiska samtalet och att läsa ledartexter kan vara en bra ingång i ett sådant engagemang.

Därtill ska sägas att politiken ofta upplevs som otillgänglig för många då den ofta använder sig av ett väldigt ämnesspecifikt språk. Det är mot den bakgrunden jag har försökt tillgängliggöra politiska frågor för fler och då blir jag mycket glad då jag får höra att nya personer har tagit steget in i den bubbla som är politik.

Den svåra vägen
En återkommande fråga i mina texter, så även i denna, har varit hur vi kan bli bättre på att se andras perspektiv och att lära oss av andra. Det är lätt att tycka att meningsmotståndare bara är knäppa och kanske till och med lite onda. Det är svårare att ifrågasätta sina antaganden och försöka föra en dialog med dem som har åsikter som är så olika de egna.

För allas vårt bästa vill jag att vi, så ofta vi orkar och kan, väljer den svårare vägen. Det är först då vi lägger ner de bildliga vapnen och försöker nå framåt tillsammans som vårt samhälle kan nå sin fulla potential.

Så till sist
Tack för er tid och för alla den konstruktiva och kloka återkopplingen. Ni har hjälpt mig att bli klokare och jag hoppas att jag ibland har kunnat göra detsamma för er. Tack till alla er som har tagit er tid att läsa mina texter.

Ett stort tack och ett hjärtligt adjö!