En politisk gigant har gått ur tiden

Under tisdagskvällen kom beskedet att en person som har påverkat vårt land på ett sätt som enskilda politiker enbart brukar drömma om är död. Hennes namn representerar den typ av liberalism som idag håller på att försvinna från den politiska scenen. Hon var en fyrbåk för tolerans och mänskliga rättigheter. Vila i frid Barbro Westerholm.

"Sällan har en person lyckats göra så mycket för så många. Jag är evigt tacksam att den svenska liberalismen har fått ha en så klart lysande stjärna i sina led."

"Sällan har en person lyckats göra så mycket för så många. Jag är evigt tacksam att den svenska liberalismen har fått ha en så klart lysande stjärna i sina led."

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ledarkrönika2023-03-15 16:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ideologin liberalism är så bred att den ofta är svår att förhålla sig till och i den svenska debatten pratar vi idag nästan uteslutande om liberalismens syn på ekonomin och marknaden. Liberaler glömmer allt för ofta att prioritera liberalismens hjärta: Respekten för att andra är olika en själv.

Barbro Westerholm politiska gärning representerar, på ett tydligare sätt än någon annan nutida svensk politikers insats, tanken om att respektera andra och därmed ge dem frihet. Vi behöver fler politiker som tar upp kampen för allas rätt att vara sig själv.

Under sina 27 år i riksdagen så har hon bland annat kämpat för att p-piller ska få säljas fritt, rätten till abort och samkönade äktenskap. Hon har drivit frågor som idag har fått så brett genomslag att man lätt glömmer bort att det inte alltid har varit så.

Men den enskilda handling som har kommit att definiera hennes politiska insats kom redan innan tiden i riksdagen. Som Socialstyrelsens första kvinnliga generaldirektör tog hon beslutet att homosexualitet inte längre skulle räknas som en sjukdom. Det var 1979.

Det politiska mod som krävs för att våga kämpa i dessa frågor är svårt att förstå om man inte själv varit aktiv inom politik. Om man som politiker driver en fråga som handlar om människors identitet, familjeliv och att ändra samhällets starka normer får man tyvärr räkna med väldigt starkt och ofta aggressivt motstånd. Att orka ta den debatten kräver ett otroligt mod.

Om hennes politiska arv “endast” hade bestått av att driva dessa frågor så hade hon ändå varit en av det moderna Sveriges viktigaste politiker, men hon har därtill bidragit till en annan oerhört viktig debatt genom att agera som en av dess centrala företrädare.

Barbro Westerholm pratade ofta om “de årsrika”. Med detta avsågs alla de människor som i dagligt tal benämns som äldre. Begreppet årsrika myntades för att sätta fingret på att det svenska samhället inte tar vara på den oerhörda kompetens och erfarenhet som finns i de äldre generationerna.

Frågan om synen på årsrika personer är helt avgörande för att vårt land ska klara de stora utmaningar vi har i dagens samhälle. Barbro hjälpte oss andra att förstå vilken otrolig resurs vi går miste om då vi inte tar vara på all den kunskap som finns i hela befolkningen.

Sällan har en person lyckats göra så mycket för så många. Jag är evigt tacksam att den svenska liberalismen har fått ha en så klart lysande stjärna i sina led. Jag önskar att fler liberaler väljer en riktning grundad på tolerans och respekt.