När blev inkluderande sagostunder politiska slagfält?

I mitten av februari ägde Skellefteå Pride rum, för tionde året i rad.

Sagostund med "Bland drakar och dragqueens".

Sagostund med "Bland drakar och dragqueens".

Foto: Jens Worning

Ledarkrönika2024-03-01 08:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sagostunder med teatersällskapet Bland drakar och dragqueens har kommit att bli ett självklart inslag på Skellefteås bibliotek under prideveckan. Att sagostunderna har gått hem hos Skellefteås barnfamiljer råder det inga tvivel om, alla föreställningar har varit fullbokade och reservlistan har följaktligen varit lång. Teatersällskapet Bland drakar och dragqueens vill ändra på den nedåtgående trenden kring barn och ungas läsning. De vill även motverka mobbing, utanförskap och psykisk ohälsa. Sällskapet var först i Sverige med att dragshowartister läser sagor för barn och med över 150 föreställningar om året har de blivit Nordens största dragshow-teatersällskap för barn, unga och vuxna.

För Sverigedemokrater runt om i landet har företeelsen dragqueens på bibliotek kliat som ett envist myggbett, och de senaste åren har debatten flammat upp. Under hösten 2022 ville Sverigedemokraterna i Kalmar stoppa ett liknande event. ”Barn ska få vara barn och att prata om sexuella läggningar med tvååringar är motbjudande”, sa Jonatan Sager (SD). 

Samma år stoppades även en likadan sagostund i Trelleborg av kultur- och fritidsnämndens tillträdande ordförande Magnus Isgren (SD). Förra året erbjöd Dramaten guidade turer för barn under ledning av två dragqueens, något som möttes av skarp kritik från Sverigedemokraterna. Det kliande myggbettet blev infekterat och lämnade en varig hatstorm efter sig. 

Arrangörer och aktörer har fått ta emot hat och dödshot. Så sent som i år blev en sagostund med Bland drakar och dragqueens stormad av högerextrema män. Teatersällskapet har förföljts av högerextrema grupperingar under flera år. Sverigedemokraterna tar avstånd från dylika trakasserier, samtidigt som lokala politiker inom partiet ser det som sin moraliska skyldighet att stoppa sagostunderna.

Inkluderande sagostunder blev plötsligt blodiga politiska slagfält. När blev den arm, vars avstånd man skulle hålla till kulturen, så brutalt amputerad?

Jag skulle vilja kalla det hela för trams. Förvisso är det både korkat och tramsigt, men Sverigedemokraternas hot om att stoppa sagostunder med dragqueens på bibliotek är också farligt. Det handlar egentligen inte om någonting annat än att sakta och smygande inskränka rättigheterna för hbtqi-personer. Att en av Sverigedemokraternas riksdagsledamöter uttalat och ifrågasatt ”om man är rätt som förälder om man involverar sina barn i sådana saker.”, är att plantera ett frö av tvivel och skräck. Det syftar till att motverka kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning, något som uttryckligt går emot svensk bibliotekslag.

”Låt barn vara barn och sluta utsätt dem för sådant här! Helt rätt agerat från SD!” Twittrade Björn Söder (SD) år 2022 när Sverigedemokraterna i Kalmar ville stoppa sagostunden på biblioteket. 

I Skellefteå finns inga planer på att sagostunderna med dragqueens ska upphöra. För det är ju viktigt att låta barn få vara barn. Låt dem få ta del av ett kulturliv som är fritt och inkluderande. Låt dem få bilda sina egna åsikter. Låt dem få se en värld där könsnormer och könsuttryck inte behöver vara skrivna i sten. Låt barn få fortsätta vara barn och låt dem växa upp i ett land där demokrati och ett fritt kulturliv inte reduceras.