Vad händer den 18 april?
Debatten om projektet Relocate drog igång på allvar efter DN:s artikel "Arbetslösa i Malmö skulle lockas till norr – ingen fick jobb" (28/2). Att få nationell uppmärksamhet för vad som ser ut som ett mycket dyrt misslyckande är förstås besvärande för Skellefteås politiska majoritet.
Debatten i fullmäktige dras igång av att Moderaternas gruppledare Andreas Löwenhöök undrar vad Skellefteå har fått ut av Relocate och ett likartat projekt under namnet React EU relocate. Kommunen har trots allt gått in med stora resurser och enbart 44 personer har flyttat till Skellefteå.
Kristdemokraternas gruppledare Per Boström ägnar sin talartid åt att tydliggöra hur mycket resurser som Skellefteå kommun har bidragit med till till Relocate och det rör sig om motsvarande 27 heltidstjänster under loppet av två och ett halvt år!
Oppositionen ägnar sedan sin tid till att exemplifiera och understryka hur dessa resurser hade kunnat användas till mycket annat som troligen hade gagnat kommuninvånarna i större utsträckning. Det kommer även flera uppmaningar om att Socialdemokraterna bara borde erkänna att projektet inte blev som det var tänkt.
Kommunalrådet Lorents Burman (S) menar dock att projektet inte främst handlade om att få personer att flytta hit nu, utan om att identifiera vad det finns för hinder för människor som vill flytta hit. Det ska alltså röra sig om en analys av varför arbetskraften i Sverige är så trögrörlig när det gäller att flytta till exempelvis Skellefteå.
Då dessa hinder har hittats kan man då åtgärda dessa för att på sikt se till att fler människor vill och kan flytta upp hit. Burman säger också att projektets resultat kommer att presenteras den 18 april.
För den politiskt intresserade kan hela denna debatt ses som en spännande filmisk trailer på den politiska debatt som kommer att följa efter att rapporten har presenterats. Politikerna har nu lyckats bygga upp spänning på ett sätt som är rätt ovanligt i lokalpolitik.
S hoppas rimligtvis på en riktigt matnyttig rapport och oppositionen kommer att ha mycket att hämta om rapporten upplevs som innehållslös. Var redo med popcornen den 18 april!
En storm i ett vattenglas
Det är ofta svårt att få till en begriplig och engagerande debatt om stora och komplexa frågor. I mindre frågor går det däremot hur bra som helst.
Centerpartiets Kornelia Paulander föredrog en motion som handlade om uppdaterade faktureringsrutiner inom kommunen. I korthet handlade det om att partiet vill att man lägger en liten avgift på utskicken av pappersfakturor för att uppmuntra fler att övergå till de digitala systemen.
Debatten gled fort in på att pappersfakturorna är hotade och att systemet måste bevaras. Så centerpartisterna fick påminna församlingen om att motionen handlade om ett incitament för fler att byta till något som de facto är billigare, effektivare och miljövänligare och inte om att avskaffa något.
Lyssna på fullmäktige!
Per Boström lyfte en fråga gällde att kommuninvånarna inte längre kan lyssna på kommunfullmäktiges sammanträden på radio sedan Goldtown radio har lagt ned sin verksamhet. Önskemålet från den kristdemokratiske gruppledaren var att kommunen bör se över möjligheterna att åter få sända i etern.
Lorents Burman håller med om att detta vore positivt men säger också, väldigt klokt, att det inte är en verksamhet som kommunen själv bör bedriva. Istället skickar han ut en öppen fråga till kommunens medborgare och undrar om det finns några intressenter som skulle kunna hjälpa kommunen med att tillgängliggöra den politiska debatten för fler.
Pinsamt för S, lite komiskt för alla andra
Den politiska majoriteten i de flesta kommuner brukar bete sig så som här ska beskrivas, men för S blev det allt lite pinsamt då beteendet så tydligt genomskådas under tisdagens möte.
När oppositionen kommer in med politiska förslag brukar majoriteten nästan aldrig vilja rösta igenom dessa, även om det ibland rör sig om förslag som de håller med om. I de fall de gillar förslaget är det vanligt att "anse motionen besvarad" och att argumentera för att det motionen föreslår redan håller på att införas.
Då Miljöpartiets Linnea Öhman under mötet tog upp en motion från 2017 om kommunens parkeringsnorm blev det pinsamt för S. Den motionen hade nämligen ansetts "besvarad" för att man redan jobbade med det som MP föreslog. Det blev då svårt för S att förklara varför sagda arbete med en parkeringsnorm inte är klar nu, över ett halvt decennium senare.
Som lite rolig kuriosa ska det sägas att detta mötes båda motioner också ansågs besvarade.
Vem har sagt att det inte kan bli lite roligt även på fullmäktiges sammanträden?