Det var såklart inte riktiga FN som sammanträdde. Istället hade eleverna på samhällsprogrammets årskurs ett sitt årliga FN-rollspel. Jag hade fått förtroendet att vara ordförande.
Förberedelserna hade pågått under hela veckan i flera olika skolämnen. Eleverna var indelade små grupper som var för sig representerade ett land. Vuxenvärlden i norranområdet kan glädjas åt att ungdomarna visade både kunnande och kreativitet i att behandla svåra samhällsfrågor. Det finns helt enkelt positiva framtidsutsikter.
Internationella konflikter är ofta svåra att hantera på grund av den grundläggande laglöshet som råder mellan världens stater. Det finns vissa internationella lagar, men de är dels få, dels svåra att upprätthålla. Institutioner som FN är viktiga för att världen inte ska skena iväg i en ännu mer konfliktfylld riktning än vad som är fallet idag.
Det är viktigt att komma ihåg att även odemokratiska stater kan ha legitima eller åtminstone logiska argument för sin position i en konflikt. Ett av ämnena som behandlades under FN-rollspelet var Nordkoreas kärnvapeninnehav. Det finns inget skäl för världens länder att acceptera Nordkorea som en kärnvapenmakt. Däremot har även en stat som Nordkorea rätt att hävda sitt självbestämmande. Eleverna på Anderstorpsgymnasiet visade att de kunde hantera denna typ av nyanser och även om majoriteten beslutade att Nordkorea måste nedrusta, så var det efter en öppen debatt där alla parter ostört fått framföra sina olika skäl.
Än mer intressant blev det när frågan om den globala klimatkrisen skulle förhandlas. Visserligen fanns det olika motstridiga förslag på bordet, men Maldivernas progressiva klimatpolitik vann majoritetens stöd. Maldiverna är i den verkliga världen en liten önation som hotas av stigande havsnivåer på grund av den globala uppvärmningen.
Den elevdelegation som representerade öriket hade lagt fram en politik som till stora delar liknar Maldivernas verkliga position i internationella förhandlingar. Det de lyckades med i denna övning är dock något som landet i verkligheten bara kan drömma om. De fick igenom ett beslut om en internationell klimatfond som skulle användas för att åtgärda samhällsproblem som orsakas av den globala uppvärmningen. Till denna fond skulle länder betala i proportion till landets ekonomi och utsatta länder skulle få mest hjälp ur fonden.
Det Maldivernas elevgrupp också lyckades få igenom var en ny, tämligen revolutionerande internationell lag. Den innebar att människor som inte kan bo kvar i sitt land på grund av den globala uppvärmningen skulle ha rätt att bosätta sig i ett annat land.
Båda dessa världspolitiska idéer kan låta som självklar vardagsmat ur ett nationellt svenskt perspektiv. Inom landets gränser tänker vi att den som har det bäst ska betala mest och att den som inte kan bygga ett bra liv på sin hemort ska kunna flytta för att få bättre chanser. Globalt går dock tonerna på ett helt annat sätt. Idag är det murbyggarna och sköt-er-självarna som har mest makt. Politiker och statsledare som vågar ta ett globalt ansvar är svåra att hitta. Detta beror såklart på att det alltid finns väljare i hemlandet som är kritiska mot för stor hänsyn till utlänningar.
Den nationellt egoistiska logiken kommer alltid vara en faktor i världspolitiken. Inget land kan ensamt bryta den och betala hela priset för alla globala orättvisor. Men politiken kan stegvis forma en bättre internationell lagstiftning. Det finns hopp om en sådan framtid. Det hoppet spirar på Anderstorpsgymnasiet.