Allt i Skellefteå ska inte betalas via kommunalskatten

Nästa vecka ska kommunfullmäktige i Skellefteå besluta om kommunens budget för de kommande åren.

”Kommunen kan inte ta ansvar för allt, särskilt inte när invånarantalet ökar. Det finns andra som också kan och bör bidra till en fungerande välfärd.”

”Kommunen kan inte ta ansvar för allt, särskilt inte när invånarantalet ökar. Det finns andra som också kan och bör bidra till en fungerande välfärd.”

Foto: Adam Savonen

Ledarkrönika2023-09-22 07:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Beslutet som presenterats av den styrande majoriteten från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet innehåller en detaljerad plan för verksamheternas ekonomi under 2024. Utöver det finns en mer översiktlig ekonomisk plan för verksamheterna de kommande fem åren, samt en tioårig plan för kommunens investeringar. Den övergripande bilden är att Skellefteå kommun har en stark ekonomi. Tack vare inflyttning väntas skatteintäkterna växa och genom ägandet av Skellefteå kraft har kommunen extra intäkter från vattenkraften. 

Det finns mycket som är bra med majoritetens budgetförslag. Särskilt bra är att förslaget ökar kommunens kostnader något långsammare än vad intäkterna väntas öka. Det finns en försiktighet i förslaget vilket förmodligen är klokt eftersom positiva framtidsprognoser alltid är osäkra. Denna kloka hållning till trots missar de röda partierna något viktigt. Kommunen kan inte ta ansvar för allt, särskilt inte när invånarantalet ökar. Det finns andra som också kan och bör bidra till en fungerande välfärd. Jag tänker då främst på regionen och staten, men även på företag, föreningar och samfälligheter. 

Under de senaste decennierna har Skellefteborna fått lov att lära sig att om något ska fungera i kommunen så måste de lokala politikerna lösa det. Statliga jobb försvann från kommunen, investeringar i infrastruktur förhalades och ingen ville bygga vare sig bostäder eller kommersiella lokaler. Till och med flygplatsen blev ett kommunalt ansvar. Trots att Sverige just nu har en svag ekonomisk konjunktur så är läget för Skellefteå mycket annorlunda än tidigare. Om det är någonstans i landet som privata aktörer vågar investera så är det här och från den nationella politiken tyder mycket på att investeringar här ska skyndas på hellre än bromsas. När flygplatsen blir statlig igen återstår att se, men det kan gå snabbt. 

Med detta som bakgrund borde kommunen omvärdera sin kostym och sitt åtagande. I den uppbyggnadsfas som Skellefteå är just nu finns inget utrymme att bromsa i den kommunala ekonomin, men genom ett framsynt budgetarbete borde lägre skatter i vara möjligt om några år. Sådana tankar saknas helt i majoritetens budgetförslag. I stället kan man i denna tidning läsa om hur kommunalråden, trots dessa kostsamma tider, tänker öka kommunens åtaganden genom att det kommunala bostadsbolaget Skebo ska bygga fler bostäder. I budgeten finns också ett förlag om byggande av ett äventyrsbad i Skellefteå, en verksamhet som lika väl skulle kunna förverkligas på kommersiell väg. 

Det kan vara rätt att kommunen tar på sig extra kostnader för bostadsbyggande i det skede som är just nu. Men det är inte billigt för kommunen att bygga och de bostäder som byggs blir inte billiga för hyresgästerna bara för att kommunen bygger. Vad jag efterlyser är dock vad som ska hända sedan. I en budget som sträcker sig över flera år borde en sådan fråga kunna få ett svar. Jag är rädd för att majoriteten önskar en framtid där kommunpolitiker har rådighet över det mesta. Där allt mellan lokalvård, lokalbyggande och lokaltrafik detaljstyrs och bekostas från politiken. För att finansiera en sådan framtid krävs höga skatter. Jag menar att det finns mycket att vinna på om kommunens politiska majoritet vågade skissa på en framtid där andra förväntades ta ett större ansvar än idag. Allt som sker inom Skellefteå kommun behöver inte betalas via kommunalskatten. 

Andreas Westerberg är fristående ledarskribent